Apartmani i privatni smještaj Rab

Prekrasni povijesni, romantičko renesansni grad i turističko središte otoka Raba smješten u pravcu sjeverozapad - jugoistok, u dužini od 22 km. Grad Rab prvi puta spominje Pseudo Skilaks - starogrčki zemljopisac u svojim putopisima još u 4. stoljeću pr. Kr. Tada zajedno otok Rab i Pag naziva "Mentorides". U početku je Rab bio naselje, a 10 godina prije Krista dobio je status grada. Car Oktavijan August proglasio ga je municipijem i dodijelio mu je status grada. Ime Rab najvjerojatnije potječe od ilirskog ili liburnskog imena Arba što bi u prijevodu značilo šumovit ili zelen. Ovo i ne čudi budući da je otok Rab najzeleniji otok Jadrana, a po mnogima sa svojim prirodnim pješčanim plažama i najljepši.

Danas grad Rab s nešto više od 9 tisuća stanovnika i 7 naselja predstavlja administrativno, kulturno i turističko središte otoka. Odličan prometni položaj - blizina velikih europskih gradova, brze trajektne linije, dobra cestovna povezanost na samom otoku, izuzetno povoljna mediteranska klima učinili su ovaj grad jednim od najposjećenijih na Jadranu. Ovo potvrđuje i činjenica da je grad Rab više od 120 godina turističko središte otoka i Mediterana. Od brojnih kulturno-povijesnih znamenitosti ovoga grada svakako treba izdvojiti: Trg Municiplum Arbe, Crkva Svetog Križa, Galerija "Knežev dvor", Samostan Svetog Antuna Opata, Katedrala Uznesenja Blažene Djevice Marije i mnoge druge.

Grad Rab danas nudi bogatu i šaroliku ponudu privatnoga smještaja, apartmana, vila i hotela. Brojni restorani, konobe i taverne pružit će Vam gastronomske i enološke specijalitete ovoga podneblja. Svakako treba istaknuti ponos grada i otoka Raba - rapsku tortu - tradicionalni rapski kolač za koji se vjeruje da je prvi puta poslužen davne 1177. godine papi Aleksandru III.

Ako ste na godišnji odmor došli u namjeri da ga provedete aktivno, grad Rab je pravo mjesto za Vas. Ovdje možete uživati u raznim sportsko rekreacijskim sadržajima za sve uzraste krenuvši od vožnje biciklom, jedrenja, ronjenja, vožnje jet-skijem pa sve do odbojke na pijesku, nogometa, košarke i raznim drugim aktivnostima. Grad Rab kao i cijeli otok idealno je mjesto za sve istinske zaljubljenike u prirodu, kristalno čisto more, pješčane plaže, bogat biljni i životinjski svijet. Često ga nazivaju otokom ljubavi budući da sve izgleda tako bajkovito i idealno za odmor u dvoje. Može se uživati u šetnji brojnim po mnogima i najljepšim parkovima i šumama Mediterana, brojnim koncertima i predstavama na otvorenim ljetnim pozornicama, mirnim uvalama i prekrasnim šetnicama uz more.

Noćni život nije bogat kao na susjednom otoku Pagu, ali par kvalitetnih i trendi kafića i disko klubova zadovoljit će svačije želje. Na otok Rab se najlakše stiže iz trajektnog pristaništa Stinica udaljenom od Rijeke i Zadra cca 2h vožnje automobilom po Jadranskoj magistrali. Vožnja od Stinice do otoka Raba traje cca 15 min. Brzi trajekti plove svakih sat ili dva vremena. Nakon što stignete u pristanište Mišnjak potrebno Vam je 15-ak minuta vožnje automobilom da biste stigli u grad Rab.

Dobrodošli u grad Rab - povijesno-kulturnu oazu otoka Raba!