Najljepše plaže za kupanje na otoku Lošinju

9.2.2022.

Lošinj – prekrasni otok na Kvarneru koji se može pohvaliti netaknutom prirodom, očuvanim prirodnim ljepotama, predivnim borovim šumama, blagoj klimi i bujnoj vegetaciji, kristalno čistim morem, čistim morskim zrakom, prekrasnim plažama, skrivenim i idiličnim uvalama.

Najpopularnija naselja na otoku su Mali Lošinj i Veli Lošinj. Ovaj rajski otok već godinama je puno više od ljetne turističke destinacije zbog blagotvorne i ljekovite klime koja je neprocjenjiva u današnje vrijeme. Još davne 1892. godine Mali i Veli Lošinj proglašeni su značajnim klimatskim lječilištima. Otok vitalnosti i zdravlja, kako ga mnogi nazivaju, tako iz godine u godinu postaje sve popularnija destinacija tijekom cijele godine zbog posebno čistog zraka koji ima ljekovite učinke na dišne organe. Lošinjski zrak čisti pluća, liječi bolesti gornjih i donjih dišnih putova i alergija, te znatno olakšava tegobe disanja. Osim po zdravstvenom turizmu, otok Lošinj iznimno je popularna turistička destinacija zbog svojih nestvarno lijepih plaža i predivnih uvala. Koju god od ovih plaža odlučite posjetiti, odmor za dušu i tijelo je zagarantiran, a ako budete imali sreće, možda ugledate i dupina kupajući se na nekoj od ovih čarobnih plaža, budući da je lošinjski arhipelag poznat po dupinama. Nemojte se iznenaditi ako ih slučajno ugledate! :)

Plaža Veli žal – Sunčana uvala – šljunčana plaža u kombinaciji sa popločenim kamenim plohama. Od centra Malog Lošinja udaljena je oko kilometar i pol i jedna je od najpopularnijih malološinjskih plaža. Prva je lošinjska plaža koja je nagrađena Plavom zastavom kao znak čistoće mora, uređenosti plaže i kvalitete usluga. Idealna je za obitelji s malom djecom i osobe s invaliditetom zbog blagog i plitkog ulaza u more. Opremljena je vanjskim tuševima i kabinama za presvlačenje, a moguće je iznajmiti ležaljke i suncobrane. Ljubitelji sportskih aktivnosti mogu se okušati u vodenim sportovima i aerobiku na vodi, ali i sportovima na otvorenom, poput odbojke na pijesku, tenisa i košarke. U neposrednoj blizini plaže nalaze se brojni ugostiteljski objekti gdje se možete osvježiti i fino pojesti.

Plaža Zabodarski – jedna od najpopularnijih  i najljepših prirodnih plaža Lošinja s koje se pruža predivan pogled na otočić Zabodarski, po kojem je plaža i dobila ime. Plaža je kombinacija kamena i šljunka, a nalazi se ispod lošinjske zračne luke. Od centra Malog Lošinja udaljena je oko 8 kilometara. Idealna je za uživanje s najmlađima zbog pristupačnog i plitkog ulaza u more. Na plaži nema dodatnih sadržaja i velikih gužvi, tako da je i prvi izbor svima onima koji vole uživati u miru i tišini. Gusta borova šuma koja je okružuje pružit će vam prijeko potreban hlad.

Uvala Engleza – predivna skrivena uvala smještena na sjevernoj strani malenog otočića Koludarca. Plaža je kombinacija šljunka i pijeska, a posebnost uvale je u tome što se do nje može doći samo morskim putem. Ako ne posjedujete vlastitu brodicu, možete je iznajmiti na Lošinju. Kristalno čisto, tirkizno more, odsjaj pijeska koji prekriva cijelu uvalu dovoljan su razlog da je posjetite i uživate u njezinoj ljepoti i idiličnom okruženju. Predivna mediteranska šuma koja je okružuje osigurat će vam prirodan hlad tijekom ljetnih vrućina.

Plaža Borik – prekrasna šljunčana plaža smještena u Sunčanoj uvali, otprilike 2 kilometra od centra Malog Lošinja. Uz šljunčanu podlogu, plažu okružuju i stijene na kojima se tijekom dana možete sunčati, a u večernjim satima uživati u prekrasnom zalasku sunca. Zbog jednostavnog i plitkog ulaza u more posebno je pogodna za obitelji s malom djecom. Na plaži je moguće iznajmiti ležaljke i suncobrane i tako se zaštititi od jakih vrućina. U blizini plaže nalazi se kafić u kojem možete popiti osvježavajuće piće.

Plaža Meli – pješčana plaža udaljena 3 kilometra od mjesta Punta Križa. Do plaže ćete doći makadamskim putem od mjestašca Punta Kri. Spoj kristalno čistog mora i finog pijeska oduševit će sve, a posebno obitelji s malom djecom koja će bezbrižno uživati u pješčanim radostima. Ako volite plaže bez dodatnih sadržaja i ugostiteljskih objekata, daleko od gradske gužve i vreve, ovo je idealno mjesto za odmor. Zbog bujne vegetacije i makije koja okružuje plažu, ako vam se posreći, možda ugledate i jelena lopatara.

Uvala Čika
t – često slovi za jednu od najljepših uvala otoka Lošinja. U prekrasnoj uvali Čikat postoje 3 manje uvale, od kojih je najpoznatija ona pješčana. Popularna pješčana plaža u Malom Lošinju omiljeno je mjesto za cjelodnevno uživanje obitelji s malom djecom. Za odrasle tu su brojni sportsko-rekreacijski sadržaji, poput odbojke na pijesku, nogometa, košarke, mini golfa, tenisa. Gusta borova šuma osigurat će vam prirodan hlad. Ukoliko se odlučite osvježiti ili nešto pojesti na rasplaganju su vam brojni ugostiteljski objekti (beach bar, caffe bar, restoran).

Ponuda apartmana, soba, kuća za odmor, hotela, pansiona i villa na otoku Lošinju je uistinu velika i prilagođena svačijem ukusu. Na Vama je samo da odlučite koji tip smještaja Vam najviše odgovara i godišnji odmor iz snova može započeti! :)