10 Najljepših i najatraktivnijih plaža za kupanje na Kvarneru

9.2.2022.

Kvarner je popularna destinacija prepuna prirodnih ljepota i atrakcija gdje svatko lako može pronaći mali komadić raja za sebe. Vjerojatno prvo na što pomislimo kada nam netko spomene Kvarner jesu njegovi prekrasni otoci Krk, Rab, Cres i Lošinj.

Jedan ljepši od drugog, svaki na svoj način oduzima dah razlikujući se svojim krajolikom i izgledom. Ono što im je svima zajedničko je kristalno čistro i bistro more, prekrasne pješčane i šljunčane plaže, nestvarno lijepe i skrivene uvale gdje nije teško pronaći mirnu oazu samo za sebe. Ne smijemo zaobići ni predivne gradove Opatiju, Rijeku, Crikvenicu i Novi Vinodolski u kojima ćete naći prekrasne plaže sa zabavnim i atraktivnim sadržajima, kao i osamljene prirodne plaže i uvale. Bilo da ste ljubitelj plaža prepune sportskih i zabavnih sadržaja, barova i restorana ili volite skrivene plaže i uvale daleko od gradske gužve na kojima nema dodatnih sadržaja, na kvarnerskim otocima i gradovima ćete pronaći sve što vam je potrebno kako bi Vaš odmor učinili zanimljivim i nezaboravnim. Ovih 10 plaža nestrpljivo čeka da ih posjetite!

1. Rajska plaža – prekrasna pješčana plaža koja se prostire u dužini od skoro 2 kilometra. Jedna od najpopularnijih i najljepših hrvatskih plaža smještena u mjestu Lopar na otoku Rabu često se nalazi i na popisu Top 100 mediteranskih i Top 100 najboljih svjetskih plaža. Od 2003. godine ponosna je nositeljica Plave zastave kao simbol kvalitete usluge i sadržaja, te čistoće mora. Zbog izrazito plitkog i toplog mora, te obilja pijeska plaža je omiljena među obiteljima s malom djecom. Na rajskoj plaži se nalazi baš sve što vam je potrebno kako bi vaš dan učinili savršenim (restorani, beach barovi, caffe barovi, slastičarnice), tako da u pješčanom raju osim djece, mogu uživati domaćini i turisti svih uzrasta. Od 2012. godine Rajska plaža postaje domaćin Festivala skulptura u pijesku gdje kipari i umjetnici iz svih dijelova Hrvatske i svijeta od loparskog pijeska izrađuju originalne skulpture koje oduševljavaju turiste i kupače ove prekrasne plaže.

2. Vela plaža – predivna šljunčana plaža dužine 1,8 kilometara smještena u samom centru Baške na otoku Krku. Od 1999. godine na ovoj plaži ponosno vijori Plava zastava. Na plaži nema prirodnoga hlada, tako da su posjetiteljima i kupačima na raspolaganju ležaljke i suncobrani koji se mogu unajmiti. Plaža nudi pregršt različitih zabavnih i sportskih sadržaja ( vodeni tobogani, igraonica za najmlađe, odbojka na pijesku, picigin) tako da će na plaži podjednako uživati djeca i odrasli. U brojnim ugostiteljskim objektima (restorani, barovi, slastičarnice) možete popiti osvježavajuće piće, pojesti specijalitete iz tradicionalne i moderne kuhinje, te zasladiti desertom ili sladoledom.

3. Gradska plaža Crikvenica – glavna gradska plaža udaljena svega 200 metara od centra Crikvenice. Brojni sportski i zabavni sadržaji (dječje igralište, tobogani, odbojka na pijesku, skijanje na vodi) čine ovu plažu najpopularnijom u Crikvenici, te je podjednako zanimljiva i djeci i odraslima. Plaža je opremljena vanjskim tuševima i kabinama za presvlačenje, a ukoliko se želite zaštititi od sunca možete iznajmiti suncobrane i ležaljke. Ako budete imali sreće možete naći i prirodnoga hlada, budući da je na plaži uvijek velika gužva. U brojnim restoranima i kafićima koji se nalaze u blizini plaže možete se osvježiti i kvalitetno pojesti.

4. Plaža Ičići – predivna plaža koja je kombinacija betonskih ploča sa šljunčanim dijelovima. Smještena je u malenom mjestašcu Ičići na opatijskoj rivijeri, između popularnih turističkih destinacija Opatije i Lovrana. Dobitnica je nagrade Plava zastava kao simbol kvalitete usluge i čistoće mora. Idealna je za obitelji s malom djecom zbog niza atraktivnih sadržaja namijenjenih djeci (dječje igralište s toboganima, ljuljačkama, klackalicama). Odrasli i ljubitelji sportskih aktivnosti mogu uživati u odbojci na pijesku, nogometu, badmintonu. Kako bi vaš odmor učinili još ugodnijim, moguće je iznajmiti ležaljke i suncobrane, pedaline... U brojnim ugostiteljskim objektima (restorani, kafići, slastičarnice) možete popiti osvježavajuće piće i omiljeni napitak i uživati u ukusnim mesnim i ribljim delicijama.

5. Plaža Rokan
– prekrasna glavna gradska plaža smještena u malenom pitoresknom mjestu Selce na Crikveničkoj rivijeri, i to samo 300 metara od centra Selca. Plaža je kombinacija pješčanih i betoniranih dijelova, te je odličan izbor i pun pogodak za obitelji s malom djecom zbog sitnog pijeska koji svojom izuzetnom bjelinom asocira na Maldive i u kojem djeca uživaju. Na plaži ponosno vijori Plava zastava kao simbol iznimne čistoće mora i uređenosti plaže. Budući da na plaži prirodnoga hlada gotovo da i nema, moguće je iznajmiti ležaljke i suncobrane i tako se zaštititi od velikih vrućina. Zabavnih i sportskih sadržaja ne nedostaje, tako je vašim mališanima na raspolaganju dječje igralište, vodeni tobogan, trampolini, dok odrasli mogu uživati u skijanju na vodi, odbojci na pijesku, stolnom tenisu. Brojni ugostiteljski objekti (restoran, beach bar, caffe bar, slastičarna) nude osvježavajuća pića i napitke i ukusne domaće specijalitete.

6. Plaža Sv. Ivan, Lubenice – bijela šljunčana plaža smještena u uvali Žanja podno mjestašca Lubenice na otoku Cresu. Često se nalazi na popisu najljepših plaža na Jadranu, ali i najljepših europskih plaža. Skrivena od znatiželjnih pogleda zbog teže pristupačnosti, do plaže možete doći pješice, uskom strmom stazom iz Lubenica ili morskim putem s brodom. Budući da na plaži nema ugostiteljskih objekata ni zabavnih sadržaja sa sobom ponesite dovoljno hrane i tekućine i svu potrebnu opremu kako bi dan na plaži učinili što idealnijim. Netaknuta priroda i prirodna ljepota su ono što je čine posebnom i drugačijom od drugih. Stoga, ako se nađete na Cresu, svakako posjetite ovu ljepoticu od plaže.

7. Plaža Veli žal – jedna od najomiljenijih plaža Malog Lošinja koja se nalazi u Sunčanoj uvali, udaljenoj oko kilometar i pol od centra grada. Dobitnica je nagrade Plava zastava kao simbol čistoće mora i uređenosti okoliša. Ova popularna šljunčana plaža idealna je za obitelji s malom djecom zbog plitkog i blagog ulaza u more. Opremljena je vanjskim tuševima i kabinama za presvlačenje. Okolna borova šuma daje joj prirodan hlad koji vas štiti od velikih vrućina. Brojni zabavni i sportski sadržaji namijenjeni djeci i odraslima (dječje igralište, odbojka na pijesku, tenis, košarka, aerobik na vodi) učinit će vaš dan na plaži još savršenijim. U brojnim kafićima i restoranima možete popiti osvježavajuće piće i kušati ukusne specijalitete.

8. Plaža Grabrova – prekrasna pješčana plaža koja se nalazi u malenom mjestašcu Jadranovo u blizini Crikvenice, u uvali Grabrova. Zbog tirkizne boje mora i pješčanog pokrivača neodoljivo podsjeća na Maldive. Osobito je zanimljiva djeci koja mogu nesmetano i bezbrižno uživati u pješčanim radostima. Ljuljačka postavljena u more s pogledom na otok Krk i Krčki kanal je glavna atrakcija ove uistinu idilične plaže. Upravo zbog svoje atrakcije na plaži je uvijek velika gužva, stoga ćete morati biti strpljivi ukoliko se želite slikati i napraviti idealnu ljetnu fotografiju. Vjerujte, isplati se! Brojni ugostiteljski objekti u blizini plaže nude osvježavajuća pića i razne vrste jela koja će zadovoljiti svačiji ukus.

9. Plaža Klančac – predivna šljunčana plaža smjestila se u Brseču, pitoresknom gradiću na Opatijskoj rivijeri, svega 20-ak kilometara od Opatije. Po mnogima, jedna od najljepših plaža na Kvarneru, skrila se u uvali okružena stijenama i netaknutom prirodom. Do nje možete doći pješice iz Brseča spuštanjem niz usku ulicu dugačku nešto više od kilometar. Druga opcija dolaska do plaže je čamcem ili brodićem. Budući da na plaži nema ugostiteljskih objekata, zabavnih sadržaja i rekvizita, ponesite sa sobom sve što vam je potrebno, pronađite mirni kutak samo za sebe i uživajte u miru, tišini, kristalno čistom moru i drugim morskim radostima.

10. Plaža Oprna – plaža koja će vas očarati svojom prirodnom ljepotom. Smještena u prekrasnoj uvali u blizini mjesta Stara Baška na otoku Krku, ova šljunčana i pješčana plaža je dosta nepristupačna i do nje najlakše možete doći brodom. Ako se plažu odlučite posjetiti kopnenim putem, auto ćete parkirati na glavnoj cesti i pješice se spustiti niz liticu uskim puteljcima. Kristalno čisto more i predivno prirodno okruženje su razlog zbog čega se šetnja do plaže definitivno isplati i zbog čega je dolazak na plažu vrijedan truda. Rajsko mjesto stvoreno za relaksaciju i uživanje!

Kvarner je prepun prekrasnih plaža i čarobnih uvala koje se često nalaze na popisu najljepših hrvatskih, ali i europskih i svjetskih plaža. Osim ovih 10 koje smo izdvojili, i ove plaže i skrivene uvale čekaju da ih posjetite: Plaža Pudarica na otoku Rabu, Plaža Zabadorski na Malom Lošinju, Uvala Engleza (Mali Lošinj), Plaža Zala na otoku Krku, Gradska plaža Lišanj (Novi Vinodolski), Uvala Zavratnica kod mjesta Jablanac, Plaža Omorika u mjestu Dramalj... Ponuda hotela i apartmana na Kvarneru je na zavidnoj razini. Bilo da tražite najluksuznije hotele sa 5 zvjezdica ili pak malenu sobu za odmor - Kvarner je prava destinacija za Vas!