Apartmani i privatni smještaj Šibenik

Smješten između Zadra i Splita na ušću rijeke Krke, najstariji samorodni hrvatski grad na Jadranu s nešto više od 45 tisuća stanovnika predstavlja kulturno, političko, turističko i administrativno središte centralne Dalmacije. Prvi puta Šibenik se spominje davne 1066. godine u ispravi kralja Petra Krešimira IV. Stoga i ne čudi da je u hrvatskoj poznatiji kao Krešimirov grad. Status grada dobiva 1290. godine. Brzi razvoj i napredak kroz povijest može zahvaliti vrhunskim ali i specifičnim geoprometnim položajem koji je bio od presudne važnosti. Smjestio se u prostranom zaljevu koji je u povijesti predstavljao prirodan štit od neprijatelja a kasnije poslužio za izgradnju najzaštićenije prirodne luke na Jadranu.

Danas se u Šibenik stiže vrlo brzo budući da je povezan modernom autocestom sa svim gradovima u regiji, nalazi se u neposrednoj blizini dviju zračnih luka, posjeduje autobusni i željeznički kolodvor te modernu luku na moru. Svake godine ovaj povijesni, gotičko-renesansni grad posjeti sve veći i veći broj turista i zaljubljenika u povijest i kulturu. Gradom dominiraju tri tvrđave: Tvrđava sv. Mihovila koja je služila za obranu od Turaka, Tvrđava sv. Nikole smještena na ulazu u kanal sv. Ante i Tvrđava sv. Ivana koja je sagrađena na 115 m visokom brdu. Također postoji i Tvrđava Šubićevac te gradska vrata i bedemi koji su odigrali značajnu povijesnu ulogu u obrani ovoga grada. Od ostalih brojnih kulturno-povijesnih znamenitosti a atrakcija grada svakako trebate posjetiti: Katedralu sv. Jakova - jedna od značajnih građevina koja je uvrštena u UNESCO-v popis svjetske kulturne baštine, Kneževu palaču koja predstavlja dom arheološkom, etnografskom i kulturno-povijesnom muzeju, Bunare koji su u 15. stoljeću i služili su kao glavni izvor pitke vode, Šibensku gradska vijećnica koju mnogi smatraju jednom od najljepših vijećnica iz renesansnog doba ali i brojne druge samostane, crkve i spomenike.

Ponuda smještaja u Šibeniku je vrhunska i za svačiji džep. Tako se tu nalaze brojni hoteli, moderan privatni smještaj i apartmani, sobe za iznajmljivanje, pansioni, kampovi, ali i vile i visoko opremljene marine i nautički centri. Ako ste na odmor došli kako bi uživali u aktivnom odmoru, Šibenik je idealan grad za Vas. U ponudi se nalaze sadržaji poput: jedrenja, skijanja na vodi, windsurfinga, bliciklizma, paintballa, planinarenja, jahanja konja ali i bungee jumping sa prekrasnoga Šibenskog mosta s kojeg se pruža fascinantan pogled na cijeli Šibenik. Noćne ptice utjehu će pronaći u brojnim kafićima i diskotekama koje rade do ranih jutarnjih sati. Broni koncerti na otvorenom, klapske večeri, večeri dalmatinske šansone, blues i Jazz festivali te plesni festivali oduševiti će sve goste bez obzira na dob.

Kristalno čisto more, prekrasne plaže, brojne mirne uvale i šetnjice uz more zadovoljiti će svakoga turista. Blizina nacionalnih parkova Krka (15 km) i Kornati (35 km) idealna su kombinacija za jednodnevne izlete i uživanje u netaknutim prirodnim ljepotama i čarima koje sve ostavljaju bez teksta.

Gastronomija Šibenika temelji se na tradicionalnoj dalmatinskoj i mediteranskoj kuhinji koja se temelji na morskoj ribi, rakovima i školjkama spravljenim na razne načine, domaćoj blitvi, varivima od povrća, te ribljim i mesnim juhama. Osim u plodovima mora uživati se može i u svinjetini, janjetini, teletini i piletini spravljenoj na ražnju ili ispod peke. Svakako kušajte i tradicionalni šibenski desert kroštule i fritule ali i najkvalitetnija crna i bijela domaća vina te domaću rakiju, razne likere i pivo. Sve ovo nudi se u brojnim restoranima i tavernama diljem grada.

Dobrodošli u Šibenik - atraktivno turističko središte i najstariji samorodni hrvatski grad na Jadranu!