Idealna temperatura mora za kupanje

18.10.2020.

Da li ste se ikada zapitali koja temperatura mora je idealna za kupanje Vas i Vaše djece? Upravo danas ćemo odgovoriti na to pitanje i prezentirait Vam koje temperature mora su idealne za kupanje, a koje su pak preniske za kupanje i nikako se ne preporučuju.

Godišnji odmor i odlazak na more, vrijeme je koje svatko željno isčekjuje. To je vrijeme opuštanja, relaskacije i „punjenja baterija“ koje su se lagano ispraznile od svakodnevnih obaveza i poslova kojih tokom cijele godine odrađujemo.

Najbitnija stavka svakog godišnjeg odmora na moru su vrijeme i temperatura mora. Svi želimo da imamosunčane dane i da nam je more toplo i ugodno za kupanje pogotovo ako godišnji odmor provodimo obiteljski, s malom djecom koja su još više osjetljiva na hladno more i vodu u odnosu na odrasle.

Da li ste se ikada zapitali koja temperatura mora je idealna za kupanje Vas i Vaše djece? Upravo danas ćemo odgovoriti na to pitanje i prezentirait Vam koje temperature mora su idealne za kupanje, a koje su pak preniske za kupanje i nikako se ne preporučuju.

U hrvatskoj se more počinje zagrijavati tek u mjesecu lipnju kada temperature mora rastu iznad 20°C te postaju ugodne za kupanje. Iako sezona kupanja kreće već u svibnju kada su temperature mora između 16-18°C - mi Vam svakako preporučamo da godišnji odmor koristite od lipnja do rujna kada je more najtoplije i najugodnije za kupanje. Lokalno stanovništvo koje živi uz obalu obično se kupa već i u svibnju, rujnu, pa čak i listopadu jer su se navikli na niže temperature mora i to im ne predstavlja problem i nelagodu. Vjerojatno ste vidjeli i neke od naših sportaša poput Mirka Filipovića koji koriste hladnu vodu i ledene kupke u kojima je temperatura vode svega 8°C za brži oporavak tijela i mišića nakon napornih treninga. Hladna voda vraća izgubljenu energiju tijelu, krv brže kola venema, smanjuju se upale, otečenosti, bol u mišićima i umor. Vi nikada nemojte uranjati u hladnu vodu, more, jezera jer to može značiti brzu smrt. Samo istrenirani sportaši se mogu upustiti u takve avanture postepeno i nekoliko minuta.Ukoliko na godišnji odmor idete sa malom djecom, idealan mjesec za planranje kupanja je kolovoz kada je temperatura mora najviša i iznosi od 24-28°C. Najviša temperatura mora izmjerena kod nas iznosi 31,1°C i izmjerena je 30. 7. 2015. U NP Mljet, Malo jezero. Druga najviša temperatura mora izmjerena je u Dubrovniku i iznosila je 30,1°C. Iako nam se sada ove najviše temperature mora izmjerene kod nas čine visokima – one su još uvijek preniske za naše tijelo. Naše tijelo kada mu se tepmeratura spusti ispod 35°C se počne trsti, zubi nam cvokoću, a usne poljubičaste. Što se događa sa našim tijelom u kontaktu s hladnom morskom vodom? Tijelo počinje gubiti toplinu, živci šalju signal mozgu koji pokreće izlučivanje hormona koji potiču stezanje krvnih žila u ohlađenoj koži. U nastavku pogledajte koje temperature mora su pogodne za kupanje, a koje ne.

- Temperatura mora od 18-22°C – Relativno prihvatljive temperature mora za većinu kupaća. Ove temperature nisu prihvatljive za malu djecu i starije osobe, pogotovo ako Vani ima vjetra. Osjećati će nelagodu i biti će im hladno. Kod ovih temperatura mora ne preporuča se biti u vodi duže od 30 minuta.

- Temperatura mora od 23-26° C – Ove temperature mora smatraju se ugodnim svima za kupanje. More je toplo i nitkome ne bi trebalo biti hladno za vrijeme kupanja.

- Temperatura mora od 26-29° C – Ove temperature mora smatraju se idealnim za kupanje. More je vrlo toplo i prihvatljivo i za djecu i za osobe starijih životnih dobi. Kod ovih temperatura mora možete uživati u vodi do „mile volje“ bez osjećaja nelagode.

- Temperatura mora od 30-33° C – Ove temperaute mora se u pravilu kod nas vrlo rijetko dostižu. More je gotovo vruće i pri ovakvim temperaturama vode čovjek se jako teško može osvježiti za vrijeme ljetnih vručina.Danas smo Vam prezentirali koja temperatura mora je idealna za kupanje. Bilo da više volite toplije ili hladnije more – naša preporuka je da što više plivate jer plivanje ubrzava metabolizam, oblikuje tijelo i ima pozitivan utjecaj na cirkulaciju, srce i pluća.