Hrvatska - riznica UNESCO-ove baštine

17.10.2012.

Tako mala - a toliko bogata kulturno povijesnim i prirodnim znamenitostima da joj se čitav svijet divi i odaje priznanje. Ovako bismo mogli u kratkim crtama opisati Hrvatsku kada govorimo o UNESCO baštini i prirodnim ljepotama.

Tako mala - a toliko bogata kulturno povijesnim i prirodnim znamenitostima da joj se čitav svijet divi i odaje priznanje. Ovako bismo mogli u kratkim crtama opisati Hrvatsku kada govorimo o UNESCO baštini i prirodnim ljepotama. Čak sedam kulturno-povijesnih i prirodnih ljepota nalaze se u ovom malo kutku raja upisanih u UNESCO-ov popis svjetske kulturne i prirodne baštine. Upravo je ovo idealna pozivnica svima onima koji nisu bili u Hrvatskoj da je napokon posjete i uvjere se u nevjerojatnu ljepotu i atraktivnost ove male države.

UNESCO odredišta u Hrvatskoj su sljedeća:

1. NP Plitvička jezera

Davne 1979. godine - među prvima u svijetu UNESCO je proglasio Plitvička jezera svjetskom prirodnom baštinom. Sastoje se od 16 manjih i većih jezera kristalne modrozelene boje okrežna gustom šumom. Smještena su u samom srcu Hrvatske između planina Male Kapele na zapadu i Plješivice na istoku. Svojom nevjerojatnom ljepotom svake godine privlače sve veći i veći broj turista. Plitvice su jednako ljepe bilo ljeti ili zimi.

2. Dioklecijanova palača - Split

Careva palača i najbolje sačuvani spomenik rimskog graditeljstva u svijetu ali i najznačajniji spomenik antičkog graditeljstva u Hrvatskoj. Također je od 1979. godine upisana na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine. Sagrađena je krajem 3. i početkom 4. st.


Foto izvor: www.pixabay.com
Autor: Neva79

3. Katedrala Sv. Jakova u Šibeniku

Unikatni kulturno povijesni spmenik sakralnog graditeljstva koji je 2000. godine upisana u UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine. Katedrala je izgrađena između 1431. i 1535. godine na južnoj strani središnjeg starog gradskog trga u Šibeniku.

4. Povijesna jezgra Trogira

Bogata jezgre malenoga gradić Trogira koju predvodi trogirska katedrala odavno je upisana u UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine. Ovaj nevjerojatan spoj renesanse i baroka na tako malom području oduševlja sve. 5. Eufrazijeva bazilika - Poreč

Sagrađena polovicom 6. stoljeća u doba biskupa Eufrazija i cara Justinijana I - danas predstavlja najljepši sačuvanih spomenika rane bizantske umjetnosti na svijetu. Od 1997. godine nalazi se na popisu UNESCO-ve svjetske baštine.

6. Stari grad Dubrovnik

Stare gradske zidine grada Dubrovnika građene su od 13. do 17. stoljeća za potrebe obrane. Danas je Dubrovnik jedna od najatraktivnijih destinacija na svijetu. Od 1979. godine nalazi se popisu UNESCO-ve svjetske baštine.

7. Starigradsko polje

Starogradsko polje zbog prastarih nasada vinograda i maslina koje su ostale nepromjenjene od kolonizacije starih Grka upisano je u srpnju 2008. godine na popis UNESCO-ve svjetske baštine.