Jadranske delicije - tradicionalna dalmatinska jela

25.9.2012.

Dalmatinska kuhinja nastala je pod utjecajem različitih kultura Istoka, Zapada, Sjevera i Juga. Prevladava svježa morska riba i meso uz mnogo sirovog i kuhanog povrća koji upotpunjuju razni začini.

Dalmatinska kuhinja nastala je pod utjecajem različitih kultura Istoka, Zapada, Sjevera i Juga. Prevladava svježa morska riba i meso uz mnogo sirovog i kuhanog povrća koji upotpunjuju razni začini. Tako možete uživati u delicijama poput čistog meso od morskog psa, orada, škarpina, brancina i srdela na roštilju, pohanim i mariniranim - zatim brojnim mekušcima poput lignji, sipa i  hobotnica - ali i u  rakovima i školjkama dinstanim ili spravljenim kao rižoto u brojnim umacima.


Foto izvor: www.pixabay.com
Autor: mp1746

Od mesnih jela prvenstveno možete uživati u jednistvenom dalmatinskom pršutu koji nastaje dugotrajnim sušenjem na buri i hladnom vjetru. Ova delicija se reže u duge, tanke fete i poslužuje sa sirom i maslinama kao predjelo. Nadalje možete uživati u janjetini spravljenoj na otvorenoj vatri ili kuhanoj, sušenoj ovčetini, pečenoj govedini ili pak dalmatinskom gulašu (pašticada s njokima). Tko jednom proba dalmatinsku kuhinju postaje ovisan o njoj.