Klima i geografski položaj

4.1.2013.

Hrvatsku sa svojih 1185 otoka, hridi i grebena s razlogom nazivaju zemljom s tisuću otoka.

Hrvatska - europska država smještena na prijelazu iz Srednje u Jugoistočnu Europu. Okružena je Slovenijom i Mađarskom na sjeveru, Srbijom na istoku, Bosnom i Hercegovinom i Crnom Gorom na jugu te preko morske granice s Italijom. Kopnena površina iznosi  56.542 km², a površina teritorijalnog mora 31.067 km².  Hrvatska ima 4,29 milijuna stanovnika - glavni grad je Zagreb.


Foto izvor: www.pixabay.com
Autor: Freepht

Hrvatski je Jadran za mnoge Europljane najbrži izlaz na otvoreno, kristalno čisto i toplo more. Obala Hrvatskog Jadrana duga je 5.700 km i ubraja se među najrazvedenije i najljepše u Europi.  Hrvatsku sa svojih 1185 otoka, hridi i grebena s razlogom nazivaju zemljom s tisuću otoka.

Zbog umjerene klime Hrvatska je idealna za posjet tijekom cijele godine. U unutrašnjosti prevladava umjerena kontinentalna klima s prosječnom temperaturom - siječanj 0 do 3°C, kolovoz 19 do 24°C, a u Primorju – duž jadranske obale mediteranska klima (topla i suha ljeta, te blage i kišovite zime) s prosječnom temperaturom -  siječanj 6 do 11°C, kolovoz 21 do 27°C. Temperatura mora zimi je 12°C, a ljeti oko 25°C.  S više od 2.600 sunčanih sati u godini jadranska je obala jedna od najsunčanijih u Sredozemlju.