Kraljičina plaža – najduža i najljepša „tropska“ pješčana plaža u Hrvatskoj

11.4.2021.

Smještena u plićaku pješčanih ninskih laguna sa svojih 3 kilometra dužine, Kraljičina plaža najduža je i najljepša pješčana plaža u Hrvatskoj. Njezina ljepota, položaj i netaknuta priroda očarava turiste iz čitavoga svijeta. Tako ju je američki Travel Channel uvrstio na popis najljepših plaža na svijetu!

Naziv Kraljičina plaža potječe još iz 11. stoljeća, kada je najstariji kraljevski grad u Hrvatskoj – Nin – posjetio prvi hrvatski kralj – kralj Tomislav zajedno sa svojom suprugom, kraljicom Jelenom. Kraljica Jelena obožavala se kupati upravo na ovoj najdužoj pješčanoj plaži u Hrvatskoj. Prilikom svakog posjeta Ninu, kupala se i sunčala na ovoj posebnoj plaži, te se prema preporukama dvorkinja mazala ljekovitim blatom koje se nalazi u neposrednoj blizini. Od svih plaža u Hrvatskoj i okolici kraljica Jelena najviše je obožavala ovu ninsku plažu koja je naposlijetku i dobila ime Kraljičina plaža. Osim kraljice, ovu plažu vole i američke playboy zečice, modeli i televizijske ličnosti. Bridget Marquardt tako je uživala u čarima Kraljičine plaže, mazala se ljekovitim blatom, kušala dalmatinske specijalitete i oduševljeno javno preporučivala posjet Hrvatskoj čak i prije mnogo razvikanijih Havaja i Barbadosa. Treba li Vam bolja pozivnica za posjet Kraljičinoj plaži i najstarijem kraljevskom gradu u Hrvatskoj? :)Savršena lokacija za obiteljske odmore s malom djecom i bebama
Kristalno čisto i toplo more, dugačak plićak i  neograničene količine pijeska pravi su magnet za obitelji s malom djecom koja se obožavaju igrati u pijesku i kupati u izrazito toplom moru. Svake godine u osmom mjesecu na Kraljičinoj plaži organizira se festival pijeska gdje se odrasli i oni najmlađi takmiče tko će napraviti najljepšu pješčanu skulpturu. Osim finoga prirodnoga pijeska, najmlađi mogu uživati i u aquapark-u i dječjem igralištu. Na plaži postoji šarolika ponuda brze hrane. Tako najmlađi mogu uživati u pomfritu, burgerima, sladoledu i kuhanom kukuruzu. Oni malo stariji mogu se okušati u odbojci na pijesku, jedrenju na dasci, ronjenju s disalicom, windsurfingu, vožnji na kajaku i Jet-Sky-u. Kraljičina plaža raspolaže vanjskim tuševima, ležaljkama, suncobranima, WC-om, klupama, brzim internetom i klupama za sjedenje. Jedini „minus“ ove uistinu jedinstvene plaže je nedostatak prirodnoga hlada. S Kraljičine plaže „puca“ očaravajući pogled na ninsku lagunu i čuveni Velebit u pozadini. Plaža je udaljena 10-ak minuta hodanja od centra grada Nina. Do plaže se lako dođe automobilom. Ispred plaže nalazi se veliki parking koji se naplaćuje. Dnevna karta košta 10,00 kn.

Najveći lokalitet ljekovitoga blata u Hrvatskoj
U neposrednoj blizini Kraljičine plaže nalazi se najveći lokalitet ljekovitoga blata u Hrvatskoj. Ljekovito blato svake godine isproba na tisuće turista iz Hrvatske i čitavoga svijeta. Blato se nanosi u jutarnjim satima na čitavo tijelo, zatim sa tako namazan sunča na plaži i na kraju se tijelo ispire u toplom moru. Ljekovito blato pomaže u liječenju reumatskih i kožnih oboljenja, potiče metabolizam i cirkulaciju te smanjuje napetost i djeluje protuupalno. Ninsko blato ima uistinu bogatu povijest. Istraživanja su pokazala da se ninsko blato koristilo još u rimsko doba. 

Okolica Kraljičine plaže

Okolica plaže predstavlja kombinaciju pješčanih dina i močvarnoga tla na kojem su se formirala 4 staništa mreže NATURA 2000 sa vrlo rijetkim biljnim vrstama. Ovaj prirodni fenomen zapravo predstavlja prirodni botanički vrt jedinstven u Europi. Budući da se u ninskoj laguni nalazi 8 kilometara pješčanih plaža, osim Kraljičine plaže izdvojili bismo plažu sa plavom zastavom  - Zaton Holiday Resort, zatim plažu Ždrijac i plažu Prodorica. Zbog specifičnoga okruženja i položaja čitave ninske lagune, pomalo se osjeća tropska klima.

Bogata ponuda apartmana u Ninu, hotela, soba, pansiona i vila udovoljiti će svim zahtjevima turista, bilo da se radi o onima s dubljim džepom ili pak onima manje platežne moći. Dobro došli na Kraljičinu plažu – oazu pijeska i netaknute prirode.

Izvor svih fotografija: Turistička zajednica grada Nina