Najveće turističke atrakcije Makarske rivijere

14.12.2020.

Makarska rivijera simbolizira jednu od najljepših, najdužih, najposječenijih i najzelenijih rivijera na Jadranu. Smjestila se podno životpisnog planinskog lanca Biokovo -  od turističkog naselja Brela na sjeveru do Gradca na jugu u dužini od 53 kilometra.

Prirodne ljepote, turističke atrakcije, jedne od najljepših plaža na Jadranu, bogata kulturno povijesna baština, vrhunska gastronomsko-enološka ponuda, hoteli sa 5 zvjezdica i gostoljubivi domaćini privlače svake godine sve veći i veći broj turista iz regije i čitavoga svijeta. Odvojite si barem 10-ak dana godišnjega odmora kako bi obišli dio turističkih atrakcija koje ova rivijera nudi. Mi ćem Vam danas prezentirati atrakcije zbog kojih turisti najčešće posjećuju jednu od najljepših rivijera na Jadranu.


Foto: TZG Makarska

Plaže Makarske rivijere

Po mnogima najljepše plaže na Jadranu smještene su na Makarskoj rivijera. Puno plaža makarske rivijere nose epitete plaže s plavom zastavom što simbolizira kvalitetu i čistoću moru. Sve plaže makarske rivijere pogodne su za obiteljske odmore s malom djecom jer je more plitko, čisto a u pozadini se nalaze borove šume koje pružaju prirodan hlad i sklonište od sunca i visokih ljetnih temperatura. Tu se nalazi i jedna od 10 najljepših plaža na svijetu prema časopisu Forbes – plaža koja je krasila mnoge naslovnice – plaža Punta Rata. Pogledajte kojih 10 plaža u Makarskoj rivijeri vrijedi posjetiti.

1.Punta Rata, Brela - po mnogima je najljepša plaža u Hrvatskoj. Ovu prekrasnu šljunčanu plažu s pjeskovitim ulazom u more okruženu mirisnim borovima koji pružaju prirodnu hladovinu 2004. godine časopis Forbes proglasio je jednom od 10 najljepših plaža svijeta. European Best Destinations – belgijski portal proglasio ju je također jednom od najljepših plaža na svijetu u 2015-toj godini. Ovu plažu simbolizira Kamen Brela koji izranja iz vode i turiste ostavlja bez daha. Upravo se Kamen Brela nalazi na brojnim razglednicama, naslovnicama i wallpaperima dilje Hrvatske i svijeta. Uz plažu se nalaze svi ostali popratni sadržaji ( kafići, restorani, slastičarnica, tuševi, ležaljke za najam, mogučnost najma Jet-ski-a, skijanja na banani i tubama itd..) kako bi Vaše ljetovanje i uživanje u ovoj plaži bili nezaboravni.


Foto: TZG Makarska

2.Skrivena plaža Nugal – smatra se jednom od najljepših nudističkih plaža u Hrvatskoj. Smještena je daleko od očiju javnosti – između velikih priobalnih litica i šume Osejava u pozadini. Da biste došli od ove skrovite plaže trebati će Vam pola sata pješačenja kroz šumu. Svakako preporučamo da na plažu krenete u patikama jer je teren dosta neravan i zahtjevan. Na plaži nema objekata brze prehrane i kafića, pa sa sobom ponesite hranu i piće. Zbog svoje iznimne ljepote i slikovitosti vrlo je popularna među turistima koji ovdje pronalaze svoj raj za uživanje.


Foto: TZG Makarska

3. Plaža Tučepi – duga je 4 kilometra i predstavlja jednu od najdužih i najljepših palaža makarske rivijere. Idealna je za obiteljske odmore s malom djecom zbog „finog“ šljunka, plitkog i toplog mora i prirodne hladovine. Šetnjica uz plažu ispunjena je borovima i stablima tamarisa koji pružaju debelu i mirisnu hladovinu za vrijeme vručih ljetnih dana. Uz samu plažu nalaze se restorani i kafići u kojima možete guštatiti i uživati – jer pogledi sa terasa su uistinu zadivljujući posebice za vrijeme zalaska sunca. Djeca mogu uživati u pedalinama, vodenim toboganima ili pojesti hladan sladoled u nekoj od slastičarnica. 

4.Plaža Nikolina – ova plaža smejstila se u Baškoj Vodi i predstavlja jednu od najpopularnijih plaža Makarske Rivijere. S ponosom nosi epitet plaže s plavom zastavom što simbolizira kvalitetu i čistoću mora te bogate popratne sadržaje (tuševi, kabine za presvlačenje, ulaz u more za osobe sa invaliditetom, brojne kafići, restorani, mogućnost najma pedalina, suncobrana, ležaljki itd...). Odmah uz plažu nalazi se čuveni kip Svetog Nikole Putnika – zaštitnika Baške Vode. Upravo ovaj kip turisti za vrijeme sezone najviše posjećuju i slikaju se ispred njega. Plaža Nikolina je šljunčana i duga je 400 metara. Uz plažu se nalazi prirodna hladovina.

5.Plaža Podrače  - smještena je također u Brelima i predstavlja jednu od najljepših plaža i uvala u Hrvatskoj. Smještena je u blizini kultne plaže Punta Rata. Godine 2015 portal European Best Destinations uvrstio je ovu plažu u top 15 najpoželjnijih odredišta za godišnji odmor. Ova životopisna plaža skrivena u Stijenam makarske rivijere idealna je za obiteljske odmore sa malom djecom. More je plitko, kristalno čisto i izrazito toplo. Sama plaža je šljunčana, duga je 200 metara i u pozadini plaže nalazi se prirodnih hlad. Ipak naš savijet je da u ljetnim danima zbog iznimne popularnosti plaže ponesete sa sobom suncobran jer prirodni hlad bude zauzet već u ranim jutarnjim satima.


Foto: TZG Makarska

6.Plaža Velika Duba Živogošće – smjestila se daleko od očiju javnosti, u po mnogima najljepšoj uvali Makarske Rivijere. Do plaže se najlakše stiže iz Živogošća Blato,  uređenim putem dugim 700 metara. Plaža je posuta sitnim šljunkom što je idealno za malu djecu. U pozadini plaže nalazi se mirisna borova šuma koja osigurava prirodnih hlad za vrijeme ljetnih vručina. U ljetnim mjesecima na plaži je otvoren caffe bar u kojem možete popiti kavu, koktel, pivo...

7.Plaža Plišivac – duga je 1 kilometar i smjestila se u Podgori. Plaža je okružena gustom borovom šumom što predstavlja idealan bijeg u prirodnu hladovinu od jakoga sunca za vrijeme ljeta. Na plaži se nalaze tuševi i kabine za presvlačenje. More je toplo, čisto, a ulaz je postepen što je idealno za malu djecu. U blizini plaže je trgovina, restoran ali i sami centar Podgore. Na plaži ćete uvijek pronaći mjesto za sunčanje budući da je vrlo dugačka.

8.Plaža Donja Luka – predstavlja centralnu plažu u Makarskoj. Sama plaža je šljunčana, duga je nekoliko kilometara i svakoga dana vrvi domaćim i stranim turistima. Bogata ponuda dodatnih sadržaja privlači razne proifile ljudi na ovu prekrasnu plažu. Vodeni tobogan, bungee jumping, brojna igrališta za razne sportove, mogućnost najma pedalina... samo su neki od dodatnih sadržaja u kojima se može okušati. More je toplo i ima osiguran pristup osobama sa invaliditetom. U pozadini plaže ima dosta prirodnoga hlada. Bogata gastronomska ponuda na samoj plaži (restorani, fast-food pečenjarnice, kafići i štandovi) utažiti će glad i žeđ svakog kupaća i posjetitelja.

9.Plaža Vruja – ova prekrasna romantična i skrovita plaža smjestila se u blizini Brela. Do plaže se najlakše stiže brodom. Okružena je visokim liticama te predstavlja idiličan spoj planine i mora. Idealna je za sve nudiste. More je izrazito čisto i vrlo hladno zbog podvodnih izvora vode. 

10.Plaža Gornja vala – smjstila se u Gradcu  - prekrasnom turističkom naselju na samom jugu Makarske Rivijere. Plaža je satkana od finoga šljunka i duga je 5 kilometara. Uz samu plažu borova šuma pruža prirodni hlad za vrijeme ljetnih vručina. Ukoliko Vam treba odmor za dušu i tijelo uz čisto more i pogled na planinu Biokovo – plaža Gornja vala je pravo mjesto za Vas. Zaklonjena je od udara vjetra, more je plitko i toplo što garantiran idealan odmor za obitelji s malom djecom. Uz plažu se nalaze restorani, kafići, slastičarnice i brojni štandovi gdje se možete osvježiti i okusiti jela tradicionalne dalmtinske kuhinje. Plaža također posjeduje kabine za presvlačenje i tuševe.

Skywalk – najatraktivniji vidikovac u cijeloj regiji

Nebeska šetnica ili Skywalk Biokovo nalazi se na 1228 metara nadmorske visine u neposrednoj blizini Makarske - u parku prirode Biokovo. Pogled sa Skywalk-a ostavlja svakoga bez daha. Ispred Vas se nalaze dalmatinski otoci, a ispod Vas je stakle pod i nekoliko stotina metara zastrašujuće provalije. Do vidikovca je najlakše doći autom vozeći se bikovskom cestom. Od Makarske Vam treba cca 1h vožnje da biste stigli do skywalk-a. Ulaznicu za Skywalk možete kupiti na na ulaznoj recepciji parka prirode Biokovo. Cijena je 50 kn po osobi. Usudite li se prošetati ovom najljepšom nebeskom šetnicom u regiji? 


Foto: TZG Makarska


Foto: TZG Makarska

Park-šuma Osejava
Ova prekrasna park šuma povezje Makarsku i Tučepe. Lijepo uređene makadamske staze idealne su za šetnju, trčanje ili vožnju biciklom ovom čudesnom i mirisnom borovom park šumom. Vozeći se biciklom ili hodajući – malo malo ćete naići na neku skrovitu uvalu ili plažu koja taj dan može biti samo Vaša. Malo vožnje biciklom, malo kupanja i sunčanja, uživanja u prirodi i kristalno čistom moru predstavlja pravi raj za sve turiste željne aktivnoga odmora. Kroz parku šumu na određenim mjestima postoje i klupe za odmor i predah. Pozivamo sve turiste da posjete ovu park šumu s brojnim vidikovcima odakle se pruža fantastična pogled na more s jedne strane i planinski masiv Biokovo s druge strane.


Foto: TZG Makarska

Park prirode Biokovo
Ovaj zadivljujući planinski lanac i park prirode smjestio se iznad Makarske rivijere. Idealno je mjesto za sve ljubitelje planinarenja, penjanja, biciklizma ali i razgledavanja prirodnih ljepota. Biokovo ostavlja bez daha svoji bogatim biljnim i životinjskim svijetom. Tako u ovom parku prirode možete susresti vuka, divokozu, divlju mačku, muflone, kunu lasicu, zmiju i brojne druge životinje. Od biljnoga svijeta koji krasi ovaj park prirode izdvajamo: biokovsko zvonce, modro lasnije, mirisava kadulja, portenšlagova zvončika i puzavo zvonce.


Foto: TZG Makarska

Svakako posjetite najviši vrh i vidikovac Sv. Jure koji se nalazi na 1 762 m nm, zatim Botnički vrt Kotišina te poučnu geološku staza pod Vilovikom.Astropark i zvjezdarnica

Predstavlja unikatnu turističku i znanstvenu atrakciju grada Makarske. Ova namjlađa zvjezdarnica u Hrvtaskoj smještena je u samom centru Makarske na malenom brdu Glavici koje je okruženom šumom koja osigurava što veću tamu. U zvjezdarnici se svake godine sredinom kolovoza održava tradicionalna manifestacija dani svemira. Zašto baš sredinom kolovoza? Zato što tada s neba padaju kiše meteora u narodu poznate i kao suze svetoga lovre. Zvjezdarnica ljeti radi od 9 sati navečer do pola 12. U slučaju lošeg vremena, zvjezdarnica je zatvorena.


Foto: TZG Makarska

Muzeji, galerije trgovi i spomenici
Makarska rivijere obiluje spomenicima, trgovima i muzejima. Savjetujemo Vam da posjetite Muzej riba,rakova i školjki koji se nalazi u Makarskoj, zatim Trg Andrije Kačića Miošića, Crkvu svetog Marka, Crkvu svetog Jeronima, Napoleonov spomenik i Spomenik turistu koji simbolizira galebarenje ili umjeće zavođenja što je od davnina vrlo popularno na Makarskoj rivijeri.


Foto: TZG Makarska


Foto: TZG Makarska


Foto: TZG Makarska

Svjetionik Sv. Petar

Još jedan simbol Makarske smjestio se na samom ulazu u grad - 10 metera od mora na istoimenom poluotoku Sveti Petar. Svjetionik je sagrađen davne 1884. Godine a danas osim što predstavlja turističku atrakciju, koristi se i za najam jer se u njemu nalazi jedan apartman koji može primiti 5 osoba. Osim apartmana tu je i prekrasna terasa s koje dopiru čarobni zvukovi mora i valova. Ukoliko želite mir i odmor za dušu, ovaj svjetionik posjetite izvan špice sezone jer inače nećete moći uživati u tišini budući da ga svakodnevno posjećuje na tisuće turista, kupa se u blizini svjetionika, slika se ispred i uživa u njegovoj blizini.


Foto: TZG Makarska

Svi su dobrodošli na jednu od najljepših rivijerana na Jadranu i šire - Makarsku rivijeru. Domaćini su izrazito pristupačni, gostoljubivi – imati ćete osjećaj kao da ste kod vlastite kuće. 