Otok Pag – 10 najljepših i najpoznatijih plaža

7.1.2021.

Otok Pag je najrazvedeniji otok u Hrvatskoj. Smješten je podno Velebita. Zbog udara bure, zelenila gotovo da na otoku i nema. Upravo radi toga ovaj prekrasni otok mnoge podsjeća na mjesec pa je i dobio naziv -  otok Mjesečeve površine.  Otok je moguće posjetiti automobilom s južne strane (Paški most) ili trajektom sa zapadne strane (luka Prizna).

Osim po kulturno povijesnoj baštini, najboljim tulumima na Jadranu, paškoj čipki, solani i kamenu – otok je poznat i po najljepšim plažama u Hrvatskoj. Bilo da ste romantičar, partijaner ili pak obiteljski čovjek – pronaći ćete plažu idealnu za Vaš godišnji odmor na ovom otoku. Pag nudi najljepše pješčane plaže, plaže na kojima zabava nikada ne prestaje, plaže za malu djecu, skrovite plaže koje djeluju kao da nisu sa ovoga svijeta, ali i nudističke plaže i plaže za Vaše kućne ljubimce. To je ujedno i razlog zašto ovaj otok posjećuju sve dobne skupine. Danas ćemo Vam predstaviti 10 najljepših i najpoznatijih plaža na otoku Pagu. Karakteristika gotovo svih plaža na otoku Pagu je da nemaju prirodnoga hlada. Plaže predstavljaju jedinstven spoj kamena i kristalno čistoga mora. Sigurni smo da ćete pronaći plažu koja Vama najviše odgovara.

1. Plaža Ručica – simbolizira jednu od najljepših i najpoznatijih plaža na otoku Pagu. Upravo na ovoj plaži snimaju se popularni glazbeni spotovi, modni editorijali najpoznatijih časopisa u svijetu poput časopisa Vogue itd... Plaža se nalazi jedan kilometar od turističkoga naselja Metajna. Do plaže se može doći automobilom i brodom. U pozadini plaže nalazi se veliki parking tako da ćete sigurno pronaći mjesto za parkiranje. Ako dolazite automobilom, plažu ne vidite sve dok se ne popnete na maleni brežuljak. S njega onda „puca“ predivan pogled na ovu „golu“ i nestvarnu plažu koja izgleda kao da nije sa ovoga planeta. Ta surova ljepota i kristalno čisto more pravi su mamac za turiste iz čitavoga svijeta. Sama plaža je kombinacija šljunka i pijeska. Uz samu plažu nalazi se bar u kojem se možete osvježiti i nešto pojesti. Na plaži nema prirodnoga hlada stoga sa sobom ponesite suncobran i zaštitnu kremu za sunce. Plaža je idealna za malu djecu jer je more toplo i plitko. Ovu plažu teško je opisati riječima. Ako ikada budete na otoku Pagu svakako posjetite ovu plažu i uvjerite se u ovaj nevjerojatan spoj kopna, kamena i mora. Ako već niste u mogućnosti posjetiti Ručicu, pogledajte fotografije i video u nastavku kako bi barem dijelom vidjeli o kakvoj unikatnoj plaži i okolici se radi. :)

2. Plaža Zrće
– zbog najboljih partija na svijetu predstavlja jednu od najpoznatijih i najatraktivnijih plaža u Hrvatskoj i šire. Godine 2002. proglašena je najljepšom plažom na Jadranu. Zbog iznimne čistoće mora i brojnih popratnih sadržaja (spasioci, vanjski tuševi, kabine za presvlačenje, restorani, disko klubovi...) od 2003. godine krasi je epitet plaže sa plavom zastavom. Plaža je udaljena 2,5 km od Novalje. Sama plaža je šljunčana. Na plaži nema prirodnoga hlada stoga je najbolje unajmiti ležaljke i suncobrane. Aquarius, Papaya i Noa predstavljaju najatraktivnije klubove na plaži koji svake godine ugošćuju najveća imena svjetske DJ scene kao što su Armin van Buuren, DJ Tiësto i drugi. Osim najboljih partija, ova plaža nudi i bogate sportsko-rekreativne sadržaje kao što su wake-boarding, bungee jumping, vožnje Jet-skijem, na bananama i tubama, skakanje u trampolinu, parasailing, igranje odbojke na pijesku itd... U pozadini plaže nalazi se veliki parking. Cijenu parkirne karte platit ćete 9 kn po satu ili 150 kuna za cijeli dan.  Iz Novalje svakodnevno voze autobusi na plažu.3. Plaža Planjka – prekrasna pješčana plaža smještena u Staroj Novalji. Iznimna čistoća mora i plaže ovu plažu svrstavaju u red plaža sa plavom zastavom. Plitko i toplo more, ljuljačke i tobogan u vodi, dječje igralište i brojni drugi popratni sadržaji pravi su magnet za malu djecu i obiteljske odmore. Plaža Planjka dobila je nagradu za najuređeniju plažu na Jadranu. Brojni kafići, restorani, slastičarnice,  pizzerije i Fast foodovi osigurati će Vama i Vašoj djeci osvježenje nakon kupanja i igranja. Plaža nudi najam ležaljki i suncobrana. Gosti željni aktivnoga odmora na plaži  mogu uživati u odbojci na pijesku i jedrenju na vodi. Na plaži postoji Wi-Fi.

4. Plaža Čista  - nalazi se u neposrednoj blizini malenoga naselja Kolan. Za razliku od plaže Zrće, na ovoj plaži uživati ćete u miru, kristalno čistom moru i zvukovima valova. Plaža je kombinacija šljunka i pijeska te je pogodna i za malu djecu. Plaža raspolaže suncobranima i ležaljkama za iznajmljivanje, javnim WC-om, parkingom, restoranom i kafićem. Na plaži također možete unajmiti pedalinu i uživati u vožnji morem s pogledom na čarobni Velebit. Plaža Čista pravo je mjesto za sve one željne kavlitetnog odmora u miru, tišini i netaknutoj prirodi.5.Plaža Beriknica – zbog svoje specifičnosti simbolizira jednu od najslikanijih plaža na otoku Pagu. Pličak plaže krase 3 velike kamene stijene ispred kojih se turisti obožavaju slikati i raditi selfije. Plaža se nalazi u neposrednoj blizini Metajne. Do plaže se najlakše stiže na način da automobilom dođete do plaže Ručica i onda pješke krenete do plaže Beriknica koja je od plaže Ručica udaljena 600-tinjak metara. Staza koja vodi do Beriknice nazvana je Life on Mars jer podsjeća na krajolik nebeskog planeta Marsa. Staza je prava atrakcija među turistima. Do plaže se može doći i s morske strane – brodom. Prednost ove plaže u odnosu na susjednu plažu Ručica jest u tome što na ovoj plaži nema gužve. Ukoliko se u pred i posezona uputite na ovu plažu, postoji mogućnost da bude samo Vaša. U pozadini plaže nalazi se popularno penjalište Stogaj koje predstavlja pravi mamac za sve alpiniste i turiste željne aktivnoga odmora. Na plaži nema prirodnoga hlada i kafića stoga ako idete na ovu plažu ponesite si puno vode i suncobran po mogućnosti. Plaža Beriknica idealna je za snimanje modnih editorijala.6. Plaža Caska – pješčano-šljunčana plaža smještena u nesporednoj blizini plaže Zrće, cca 2 kilometra od Novalje.  Specifična je po tome što leži na ostacima rimskoga grada potopljenoga u potresu koji se dogodio u 4. stoljeću. Upravo radi toga ronioci ovdje vole roniti  i istraživati povijest ove čarobne plaže. Plaža raspolaže javnim WC-om, kafićem, pizzerijom i dječjim igralištem. More je plitko i toplo te idealno za malu djecu i osobe koje ne znaju plivati. Plaža svakog ponedjeljka nudi usluge dječjeg animatora koji svako dijete učine još sretnijim. Nema prirodnoga hlada na plaži,  stoga sa sobom ponesite kremu za sunčanje i suncobran.7. Plaža Plat – pješčana je plaža smještena u malenom mjestašcu Dražice na otoku Pagu. Toplo i plitko more čine ovu plažu idealnom za obiteljski godišnji odmor s malom djecom. Uz plažu se nalazi parking. Jedan dio plaže predviđen je za pse. Na plaži nema hlada, ali postoje suncobrani koji su postavljeni na plaži. Uz plažu se nalazi kafić gdje se možete osvježiti.

8. Plaža Straško – smještena je u Novalji i predstavlja jednu od najljepših plaža na otoku Pagu. Za razliku od većine plaža na otoku Pagu, u pozadini ove plaže nalaze se borovi hrasta i crnike koji pružaju prirodan hlad. Plaža je šljunčana dok je morsko dno pješčano. Plaža je opremljena aqua parkom, igralištem za odbojku na pijesku, javnim WC-om, tuševima, pristupom za osobe sa invaliditetom, stolovima za stolni tenis i dječjim igralištem. Kupače nadziru spasioci. U pozadini plaže nalaze se brojni restorani i ugostiteljski objekt. Pored plaže nalazi se i kamp Straško te ako niste gosti kampa plaćate ulaznicu za plažu. Na plaži Straško vijori se plava zastava.9. Plaža Prosika – predstavlja centralnu plažu grada Paga. Plaža je vrlo atraktivna, pješčana i puna sportsko-zabavnih sadržaja - igralište za djecu, vodeni tobogan, igralište za odbojku na pijesku, teniski tereni itd.. Plaža je duga 800 metara te je smještena u neposrednoj blizini stare gradske jezgre grada Paga (par minuta pješice). Uz plažu postoji i prirodni hlad, ali zbog velike gužve savjetujemo Vam da si ponesete i suncobran. Brojni ugostiteljski objekti (kafići, restorani, slastičarnice...) nalaze se pored plaže. More je toplo,kristalno čisto i plitko što je dobra opcija za malu djecu.  Na plaži možete iznajmiti Jet Sky i pedalinu. Plaža raspolaže vanjskim tuševima i kabinama za presvlačenje. U pozadini plaže nalazi se bazen sa ljekovitim blatom. Plaža Prosika od 2012. godine s ponosom nosi etiketu plaže sa plavom zastavom. 10. Plaža Babe – Novalja – još jedna u nizu prekrasnih šljunčanih plaža na otoku Pagu smještena u plitkoj uvali pored Novalje. Zbog izrazito plitkoga mora, ova plaža vjerojatno je najtoplija plaža na otoku Pagu što predstavlja idealno mjesto za malu dječicu, starije osobe i neplivače. Do plaže se može doći pješice iz Novalje šetajući se uz more ili automobilom. Uz plažu postoji prirodna hladovina. U neposrednoj blizini plaže nalazi se kiosk s novinama, slastičarnica, fast food i kafić. Na plaži se mogu unajmiti ležaljke. Plaža ima i kabine za presvlačenje.