124 Plave zastava hrvatskog Jadrana

1.3.2013.

Plava zastava simbolizira međunarodno priznanje za ekologiju i očuvanje okoliša te svim turistima garantira čistoću plaže, mora i okoliša te kvalitetan i siguran odmor, zabavu i rekreaciju.

Plava zastava simbolizira međunarodno priznanje za ekologiju i očuvanje okoliša te svim turistima garantira čistoću plaže, mora i okoliša te kvalitetan i siguran odmor, zabavu i rekreaciju. Plava zastava vrlo je cijenjena svijetska turistička markica koja sve većem broju turista postaje glavni orijentir prilikom odabira turističke destinacije i odlaska na more. Hrvatska Jadranska obala s dužinom od 5.835 km ubraja se u najrazvedenije obale na svijetu. Pridodamo li k tome i 1185 otoka, otočića, grebena i hridi Hrvatsku možemo uvrstiti u jednu od najatraktivnijih turističkih destinacija na svijetu. Na tisuće prekrasnih plaža (pješčanih, kamenih, šljunčanih i stjenovitih) nalazi se rasuto diljem Jadrana. Ipak, neke se svojom kvalitetom i čistoćom kako same plaže, tako i mora izdvajaju od ostalih. Danas s ponosom možemo reći da hrvatski Jadran posjeduje 124 plaža nagrađenih plavom zastavom. Taj broj iz godine u godinu raste što dokazuje kvalitetu hrvatskog Jadrana. Danas ćemo Vam predstaviti top 12 najatraktivnijih hrvatskih plaža nagrađenih plavom zastavom.


Foto izvor: www.pixabay.com
Autor: fjaka

1. Plaža Zlatni rat, Bol na Braču

Po mišljenju mnogih Zlatni rat je najljepša plaža Europe. Zbog svoje iznimne ljepote, čistoće mora i okoliša, popratnih sadržaja (tuševi na plaži, barovi, kontenjeri za smeće), brojnih sportsko rekreacijskih sadržaja (odbojka na pijesku, tenis, surfanje) postala je jedna od najposjećenijih plaža u Europi. Od prošle godine krasi je i titula plaže s Plavom zastavom koja simbolizira čistoću mora, okoliša te sigurnost kupača. Ulaz na plažu (simbol hrvatskoga turizma) je besplatan.


Foto izvor: www.pixabay.com
Autor: restaz

2. Plaža Zrće, Novalja

Najljepšu plažu otoka Paga još od 2002. godine zbog iznimne kvalitete i čistoće mora i plaže krasi titula plaže s Plavom zastavom. Plaža Zrće idealno je mjesto za sve ljude željne neprekidne zabave i tuluma. S razlogom je mnogi nazivaju "Hrvatska Ibiza" jer ovdje zabava i tulumi nikada ne prestaju. Osim u plesu i hitovima najvećih svjetskih DJ-a, uživati možete i u brojnim sportsko rekreacijskim sadržajima poput odbojke na pijesku, Bungee Jumpingu ali i najnovijem svjetskom hitu i adrenalinskoj atrakciji - flyboardu.

3. Plaža Banje Dubrovnik

Smještena podno poznatih dubrovačkih zidina plaža Banje simbolizira jednu od najljepših, najčišćih i najsigurnijh plaža u Hrvatskoj. Duži niz godina krasi je epitet plaže s Plavom zastavom.

4. Plaža Bačvice - Split

Ovu Prekrasnu pješčanu plažu smještenu gotovo u centru "najlipšeg grada na svitu" Splita simbolizira kristalno čisto, prozirno more, sigurnost kupača te brojni popratni sadržaji kao što restorani, kafići, tuševi, brojni sportsko-rekreacijski sadržaji te pristup invalidima. Od 2010. godine krasi je epitet plaže s Plavom zastavom.

5.  Plaža Punta rata - Brela

Na očaravajućoj makarskoj rivijeri smjestila se jedna od najljepših i najuređenijih plaža Hrvatske - Punta rata. Od 1999. godine nositelj je prestižnog međunarodnog priznanja Plava zastava. Plaža je stjenovita s kamenjem i betonskim pločama. Osim po prozirnosti i čistoći mora, popratnim turistički sadržajima, plaža Punta rata poznata je diljem svijeta i po prirodnom fenomenu - Kameu Brela.

6. Plaža Dražice - otok Krk

Pješčana plaža smještena u prekrasnoj uvali otoka Krka. Zbog iznimno čistoga mora i okoliša, sigurnosti kupača te brojnih drugih popratnih sadržaja duži niz godina nosi epitet plaže s Plavom zastavom. Ako ste na godišnji došli s kućnim ljubimcem, i njega možete povesti na plažu budući da je dozvoljeno i kupanje pasa i mačaka.


Foto izvor: www.pixabay.com
Autor: Michi6359

7. Plaža Borik - Zadar

Prekrasna plaža s koje se pružaju najljepši zalasci sunca na svijetu nalazi se svega 1km od Zadra. Duži niz godina krasi je epitet plaže s Plavom zastavom budući da nudi čistoću i prozirnost mora, sigurnost i nadzor spasitelja, vodene tobogane, bazene, restorane, kafiće i druge popratne turističke sadržaje. Pristup invalidima je osiguran.

8. Plaža Crnika Lanterna - Poreč

Kristalno čisto more i okoliš same plaže, sigurnost koju jamče spasioci, tuševi, kabine za presvlačenje, kafići i restorani krase ovu prekrasnu stjenovitu plažu dugu 300m, smještenu na sjvernoj strani grada Poreča. Upravo radi svega navedenoga krasi je epitet plažće s Plavom zastavom.

9. Plaža Soline - Biograd na Moru

Rajska pješčana plaža smještena gotovo u samom središtu Biograda na Moru. Zbog iznimne čistoće mora, kakvoće pijeska, popratnih sportsko-rekreacijskih sadržaja (tenis, jedrenje, ronjenje, mini golf...) te drugih turističkih sadržaja poput restorana, kafića i kioska u kojem se mogu kupiti sokovi i sendvići duži niz godina nosi epitet plaže s Plavom zastavom.

10. Plaža Raduča - Primošten

Hit turistička destinacija Primošten svojim gostima nudi i jednu od najljepših plaža Jadarana - plažu Raduče koja je nagrađena Plavom zastavom zbog iznimne ljepote. čistoće okoliša i mora. Brojni popratni sadržaji poput restorana, kafića, sportsko-rekreacijski sadržaji (odbojka na pijesku, picigin, plivanje, ronjenje...) udovoljiti će svačije ukuse.


Foto izvor: www.pixabay.com
Autor: geirormseth0

11. Plaža Bonj - otok Hvar

Čarobna plaža s još čarobnijim pogledom na hvarske Paklene otoke idealno je mjesto za tulumarenje i zabavu do zore. Zbog iznimne čistoće mora, prekrasnog prirodnog okruženja te sigurnosti kupača nagrađena je Plavom zastavom.

12. Plaža Maslinica - Rabac

Prekrasna plaža kristalno čistoga mora, okoliša te brojnih popratnih sadržaja od koji je svakako najatraktivnije surfanje zbog iznimno pogodnih vjetrova. Dugi niz godina nosi epitet plaže s Plavom zastavom.