Vodice i okolica: najveće turističke zanimljivosti i atrakcije – evo što posjetiti i vidjeti

31.3.2021.

Vodice su poznati turistički grad i odredište smješteno 10-ak kilometara od povijesnoga grada Šibenika. Nositelj su "turističkog cvijeta" koji se dodjeljuje samo top turističkim destinacijama u Hrvatskoj sa iznimno bogatom i atraktivnom turističkom ponudom.

Bogata kulturno povijesna baština, odličan geoprometni položaj, blizina nacionalnih parkova,prekrasne plaže i uvale, bogata ponuda aktivnoga odmora, marina sa više od 400 vezova, vrhunki restorani, hoteli i apartmani ovaj grad u špici sezone čine krcatim turistima iz čitavoga svijeta. Stoga ranije rezervirajte svoj smješaj u Vodicama ako želite ljeti uživati u svim turističkim atrakcijama i sadržajima koje Vodice i okolica nude. Mi ćemo Vam u nastavku otkriti koje to atrakcije,znamenitosti, plaže i nacionalne parkove trebate posjetiti  i vidjeti ako se jednom odlučite svoj godišnji odmor provesti u Vodicama.


Izvor fotografije: Turistička zajednica grada Vodica, autor: Andrija Carli

Najbolje Plaže u Vodicama
1. Plava plaža
– najljepša, najatraktivnija i najpoznatija plaža u Vodicama smještena u samom centru grada na kojoj se viori plava zastava – simbol čistoće mora i plaže, ali i vrhunske turističke ponude. Plaža je kombinacija šljunka i betona, a morsko dno je na pojedinim mjestima pješčano. Kristalno čisto,toplo i plitko more, prirodna hladovina, dječje igralište i zabavni park omiljeno su okupljalište obitelji s malom djecom. Za sigurnost Vas i Vaše djece brine se spasilačka služba. Ljubitelji aktivnoga odmora na Plavoj plaži mogu uživati u jedrenju, ronjenju, odbojci na pijesku, piciginu i stijenama za penjanje. Na plaži možete unajmiti ležaljke i suncobrane. Plaža raspolaže tuševima, WC-om i pristupnom rampom za osobe sa invaliditetom. Bogata ugostiteljska ponuda (kafići, restorani, trgovine, suvenirnice, slastičarnice...) i parking za automobile nalazi se u pozadini plaže.


Izvor fotografije: Turistička zajednica grada Vodica, autor: Andrija Carli

2. Plaža Hangar – druga najpopularnija plaža u Vodicama, omiljeno okupljalište mlađe populacije željne vrhunskih partija i zabave do ranih jutarnjih sati. Plaža je smještena uz samu šetnjicu ispred najpopularnijeg hotela u Vodicama - Olympia Sky. Hookah bar, Baloo Beach Club i Makina Hangar najpopularniji su barovi na plaži gdje zabava traje do dugo u noć. Osim po najboljim partijima, plaža Hangar poznata je i po brojnim drugim turističkim atrakcijama kao što su skijanje na vodi, jedrenje, ronjenje, vožnje na pedalinama, bananama i tubama, parasailingu, odbojci na pijesku, malom nogometu i brojnim drugim sportsko-rekreativnim sadržajima. Za najmlađe tu je zabavni ledenjak – Iceberg, trampolin i tobogan. Slastičarnice, restorani, fast-food-ovi, štandovi s voćem i povrćem, suvenirnice i trgovine krase pozadinu plaže. Na plaži se nalazi i trgovina sportske opreme. Ležaljke, suncobrani, WC, kabine za presvlačenje i tuševi također su sastavni dio ove mega popularne plaže.


Izvor fotografije: Turistička zajednica grada Vodica, autor: Andrija Carli

Osim ove dvije najpopularnije plaže, grad Vodice krase i druge prekrasne plaže i uvale od kojih izdvajamo plažu Imperial, Male Vrulje, Sovlje i plažu Vićevica. U Vodicama se nalaze i 3 plaže za pse.


Izvor fotografije: Turistička zajednica grada Vodica, autor: Andrija Carli


Izvor fotografije: Turistička zajednica grada Vodica, autor: Andrija Carli

Najpopularnije plaže u okolici Vodica

U neposrednoj blizini Vodica nalaze se brojne plaže koje krase brošure hrvatskoga turizima i Šibensko-kninske županije. Svakako preporučamo posjet ovim plažama koje su po našem skromnom mišljenju najljepše i najpopularnije.

1. Plaža Solaris, Šibenik
2. Gradska plaža Jadrija, Šibenik
3. Plaža Slanica, Murter
4. Plaža Dražica, Biograd na Moru
5. Plaža Tisno, Tisno
6. Plaža Šepurina, Rogoznica
7. Plaža Srima, Srima
8. Plaža Velika Raduča, Primošten
9. Plaža „Lolić“, Pirovac
10. Plaža Zamalin, Tribunj


Kulturno-povijesne znamenitosti u Vodicama
1. Ćorićev toranj
– vjerojatno najzanimljivija povijesna atkracija Vodica sagrađena od bračkog kamena između 15. i 17. stoljeća - smještena u samom centru grada. Predstavlja jedinu sačuvanu utvrdu koja je služila za obranu Vodica od Osmanlija. 


Izvor fotografije: Turistička zajednica grada Vodica, autor: Andrija Carli

2. Crkva Sv. Križa
– najstarija crkva u Vodicama sagrađena 1402. godine.
3. Župna crkva sv. Križa – centralna crkva smještena u samom centru Vodica. Građena je u baroknom stilu, a krasi ju visoki zvonik.


Izvor fotografije: Turistička zajednica grada Vodica, autor: Andrija Carli

4. Dva bunara
– simboliziraju izvore pitke vode smještene u zidinama grada koji su služili za obranu od Turaka. Danas su dva bunara turistička atrakcija u koju turisti ubacuju novčić, a prije toga požele neku želju.
5. Akvarij i muzej pomorske tradicije – idealna je lokacija za sve ljubitele podvodnoga svijeta. U muzeju možete razgledati razne makete brodova, stari ribarski alat te uživati u brojnim ribljim vrstama koje žive u obližnjim vodama.

Kulturno-povijesne znamenitosti u okolici Vodica
1.Šibenska Katedrala Sv. Jakova – udaljena je od Vodica samo 15-ak kilometara. Katedrala je sagrađena u 15. stoljeću i pravo je remek-djelo renesansne arhitekture. UNESCO je katedralu Sv. Jakova 2000. godine uvrstio na popis svjetske kulturne baštine!


2.Tvrđava Sv. Nikole – također je smještena na 20-ak minuta vožnje od Vodica te simbolizira impresivnu pomorsku utvrdu smještenu u Šibenskom kanalu Sv. Ante. U prošlosti je služila za obranu Šibenika od Turaka s morske strane. UNESCO ju je također 2017. godine uvrstio na popis svjetske kulturne baštine.


3.Dioklecijanova palača
– udaljena je 100-tinjak kilometara od Vodica i predstavlja jedan od najbolje sačuvanih spomenika rimskoga graditeljstva u svijetu. Palača je sagrađena u 4. stoljeću, a dijelo je ruku čuvenoga Car Dioklecijana. UNESCO je Dioklecijanovu palaču još davne 1979. godine zbog iznimne važnosti uvrstio na popis svjetske kulturne baštine.


4.Kulturno-povijesne znamenitosti grada Zadra – udaljene su od Vodica 60-ak kilometara. Izdvajamo: Crkvu sv. Donata, katedralu svete Stošije, Narodni trg i Rimski forum kao najznačajnije povijesne atrakcije Zadra.Nacionalni parkovi u okolici Vodica
U neposrednoj blizini Vodica smjestila su se čak 3 Nacionalna parka. Najlakše i najbrže stiže se do Nacionalnog parka Krka koji je od Vodica udaljen 20-ak kilometara. Svi ljubitelji netaknute prirode i veličanstvenih slapova ovdje će uživati cijeli dan. Drugi nacionalni park do kojega se najlakše i najbrže stiže iz Vodica jest Nacionalni Park Paklenica koji je udaljen 100-tinjak kilometara. NP Paklenica idealna je lokacija za sve ljubitelje aktivnoga odmora, šetače i penjače. Treći Nacionalni park koji se smjestio u neposrednoj blizini Vodica je Nacionalni park Kornati. Do njega ne možete doći autom, već jedino brodom. Svakodnevno se organiziraju jednodnevni izleti na Kornate. NP Kornati idelana su destinacija za sve ljubitelje kristalno čistoga mora i netaknute prirode.

Izvor pojedinih fotografija: Turistička zajednica grada Vodica