Što turisti najčešće kupuju kao suvenir u Šibeniku

10.11.2020.

Odlučili ste posjetiti Šibenik – jedan od najljepših dalmatinskih gradova i jedini grad u Hrvatskoj koji ima dva UNESCO zaštićena spomenika: Katedrala sv. Jakova i Tvrđava sv. Nikole. Sigurno ste se barem jedanput zapitali što biste mogli ponijeti kući kao suvenir koji će Vas uvijek podsjećati na Šibenik i okolicu. Upravo u ovom članku istražili smo za Vas što se sve prodaje kao suvenir u Šibeniku, koliko košta, što se najviše kupuje, što je najjeftinije itd...

1.Katedrala sv. Jakova u Šibeniku predstavlja jedinstveni spomenik europske sakralne arhitekture sagrađene u cijelosti od kamena. Ovaj sakralni objekt zbog svojih iznimnih vrijednosti je 2000. godine stavljen pod zaštitu UNESCO-a i danas predstavlja najveću atrakciju Šibenika koji svake godine posjete na stotine tisuća turista. Stoga i ne čudi činjenica da Vas upravo minijaturne katedrale sv. Jakova pozdravljaju iz svih izloga šibenskih suvenirnica te ujedno uz magnetiće za hladnjake predstavlja najprodavaniji suvenir u Šibeniku. Katedrala nije jeftina. Za malo bolji primjerak katedrale izrađene od kamena treba izdvojiti gotovo 750,00 kn što domaćim turistima predstavlja golemi trošak budući da nam platežna moć nije ista kao ona u bogatijim europskim zemljama. Srećom postoje i neke jeftinije replike katedrale „made in china“ čija cijena je puno prihvatljivija domaćim turistima.2. Magnetići sa motivima Šibenika i njegovih atrakcija (Katedrala sv. Jakova, 4 tvrđave, Kanal Sv. Ante, Šibenska gradska vijećnica, Bunari, Šibenski akvarij, Tvrđava svetog Ivana, stara gradska jezgra...) čine sastavni dio svake suvenirnice te ujedno zbog niske cijene najprodavaniji suvenir u Šibeniku. Za jedan magnetić potrebno je izdvojiti 25,00 kn. Ova cijena prihvatljiva je svim turistima koji posjete ovaj povijesni grad.

3. Šibenska kapa – jedna od najprepoznatljivijih simbola ovog povijesnog grada predstavlja suvenir koji turisti također rado kupuju. Cijena ručno rađene Šibenske kape iznosi 250,00 kn.4.Tvrđave sv. Nikole – predstavlja jedinstven i izniman spomenik svjetske graditeljske baštine koju je UNESCO 2017-te godine uvrstio u listu svijetske baštine u sklopu nominacije ''Obrambeni sustavi Republike Venecije 16. i 17. stoljeća''. Jedna od najvećih i najpoznatijih tvornica čokolade u Hrvatskoj – Kraš i Javna ustanova „Priroda“ predstavili su jedinstveni suvenir, tvrđavu sv. Nikole izlivenu u – bijeloj čokoladi. Cijena ovog ekskluzivnog suvenira iznosi 110,00 kn.5. Šibenski Bagatin – Za vrijeme Mlečana, Šibenik je bio jedini grad koji je kovao svoj vlastiti novac. S jedne stranice kovanice bio je lik sv. Mihovila, a s druge strane lik sv. Marka. Danas u svakoj suvenirnici u Šibeniku možete pronaći šibenski bagatin u raznim oblicima. Od nedavno ga možete kupiti i u čokoladnom obliku. Cijena ovog suvenira kreće se od 150,00 kn pa nadalje...6. Keramičke ribice – inćuni od keramike još su jedan hit suvenir u šibenskim suvenirnicama. Izgledaju kao prave ribice i vrlo su jeftine. Jedna ribica košta 20,00 kn i kupuju ih i strani i domaći turisti pa čak i vlasnici apartmana koji taj suvenir poklanjaju svojim gostima.

7.Šibenski botun – kroz povijest je krasio razne muške narodne nošnje. Hrvatska turistička zajednica proglasila ga je najoriginalnijim hrvatskim suvenirom. U današnja vremena najčešće se može kupiti u obliku privjesaka, naušnica, prstenja, broševa, ogrlica i slično. Inače botun znači gumb, dugme. Cijena im se kreće od 100 tinjak kuna pa sve do dvije tisuće kuna, ovisno o kakvim primjercima se radi.
8. Razglednice i vrećice lavande – također su nezaobilazni suvenir iz Šibenika koji turisti rado kupuju. Razglednice se šalju najmilijima, a vrećice lavande se kupuju jer prekrasno mirišu te ih ljudi vole staviti u svoju sobu ili automobil. Cijena im je 20,00 kn.

9.Makete brodića – također predstavljaju nezaobilazni suvenir svake suvenirnice u Šibeniku. Postoje razne verzije maketa. Cijene im se kreću od 200,00 kn pa na više.

10.Krapanjske spužve – potječu s otoka Krapanj koji se nalazi u neposrednoj blizini Šibenika. Krapanjske spužve stare su više od 300 godina i smatraju se jednim od najkvalitetnijih na svijetu. Manji primjerak spužve može se kupiti već za 20-ak kuna.


11. Crveni koralji - s otoka Zlarina još su jedan od suvenira koji možete pronaći u gotovo svim suvenirnicama grada Šibenika u obliku nakita. Postoje koraljne ogrlice, naušnice, narukvice i koraljni privjesci. Cijena koraljnih ogrlica kreće se od 130,00 kn pa na više. Koraljne naušnice i narukvice možete kupiti već za 50,00 kn. Cijena koraljnih privjesaka kreće se od 30 kn na više. 12. Drvena bukara – predstavlja tradicionalnu dalmatinsku posudu izrađenu od smreke iz koje se pije vino. Cijena bukare iznosi 150,00 kn.

13. Suveniri s natpisom Croatia – nezaobilazni su dio svake suvenirnice. Turisti najčešće kupuju majice s natpisom Croatia čija se cijena kreće od 80,00 kn pa nadalje. Također vole kupiti i šalice s natpisom Croatia čija cijena iznosi 35,00 kn. Popularne su i šilterice koje u prosjeku koštaju 70,00 kn. Privjesci Croatia koštaju od 25,00 kn pa na više. Dobro se prodaju  i dresovi hrvatske nogometne reprezentacije, osobito od kada smo postali druga najbolja momčad na svijetu.

14. Jestivi suveniri – uz klasične suvenire, turisti danas sve više traže i jestive suvenire. Najtraženija su autohtona domaća vina iz Šibenika i okolice. Pored vina u ponudi se nalaze i domaći bademi, orasi, maslinovo ulje, tartufi, likeri, salame od suhih smokava, med...  Cijene se kreću od 50,00 kn koliko košta salama od suhih smokava pa sve do par stotina kuna koliko košta kvalitetna butelja vina.

15. Prirodna kozmetika – također se nalazi u ponudi kao suvenir. Suvenirnice nude razna eterična ulja od lavande, smilja, ruže. Nude se i prirodne kreme za lice od nevena i  smilja, šamponi za kosu, ulja za tijelo, sapuni i sol za kupanje. Eterična ulja mogu se kupiti već za 45,00 kn. Kreme za lice koštaju od 120,00 do 140,00 kn. Sapuni od 30-55,00 kn. Sol za kupanje košta od 30-75,00 kn.


Suvenirnice u Šibeniku

Brojne suvenirnice u kojima se mogu kupiti suveniri koji će Vas zauvijek podsjećati na Šibenik i njegove atrakcije raspršene su po cijelome gradu i okolici. U nastavku ćemo izdvojiti neke od najprepoznatljivijih suvenirnica grada Šibenika.

1.Suvenirnica Sveti Jakov
– nalazi se u samom srcu grada – odmah pored katedrale Svetog Jakova. U ovoj suvenirnici pronaći ćete gotovo sve suvenire koji se nalaze u ponudi. Od autohtonih suvenira, magnetića, keramičkih proizvoda, šalica, majica pa sve do kvalitetnih hrvatskih vina, domaćeg maslinovog ulja i proizvoda od lavande.

2.Suvenirnica Škrinjica – nudi brojne unikatne i ručno rađene suvenire koji predstavljaju idealan poklon za sve prigode. Adresa ove suvenirnice je Kralja Tomislava 2 – sami centar grada.

3.Kola-Fjaka suvenirnica – nudi isključivo hrvatske proizvode. Njihov moto je „made in Croatia“ – nema ništa kineskoga, sve je autohtono, unikatno i izvorno hrvatsko. Iz široke ponude izdvajamo unikatne narukvice s otiskom otoka Prvića, Žirja i Kaprija,  narukvice sa sićušnim šibenskim botunom, unikatnu „roza katedralu“ poznate slikarice Suzane Karađole,  šalice i majice poznatih hrvatskih izumitelja (Nikola Tesla, Faust Vrančić...), brojni likovni uradci poznate akademske slikarice Ane Kolega, Unikatne lutkice Loly te voli koje se mogu nositi kao ogrlice, broševi i privjesci...

4.Suvenirnica NP Krka
– smještena je na Skradinskom buku te nudi velik izbor suvenira. Ovdje možete kupiti replike starog nakita, narodnih kapa, posuđa, torbi, ali i standardne suvenire kao što su razglednice, magneti, šalice...


Shopping centri u Šibeniku

Osim brojnih suvenirnica, Šibenik nudi i vrhunske shopping centre u kojima možete kupiti brendiranu garderobu, satove, nakit i ostale proizvode široke potrošnje. Možete pogledati i dobar film u CineStaru ili pojesti nešto u McDonald’s-u. Od brojnih shopping centara izdvajamo:

1. Shopping centar Dalmare – ovaj shopping centar prostire se na 90.000 m2. U njemu se nalazi 70-ak trgovina domaćih i stranih brendova. Također nudi i unikatnu teretanu - Gyms4you u koju možete doći i vježbati u bilo koje doba dana i noći jer ista je otvorena 24h. Tu je i kino sa 5 zvjezdica – CineStar i McDonald’s. Besplatni parking osiguran je za 1500 vozila.2. Shopping centar City Life – smješten je u samom centru Šibenika. Brojne trgovine s domaćim i stranim brendovima, igraonica za djecu, prekrasan kafić City Caffe učiniti će Vašu kupovinu izrazito ugodnom.3. Supernova Šibenik – nudi širok izbor vodećih europskih i hrvatskih brendova. Za bezbrižnu kupovinu na raspolaganju vam je 300 besplatnih parkirnih mjesta. Neke od trgovina koje se nalaze u samom centru su: C&A, Galileo, Deichmann, Müller i brojne druge.Cilj ovog članka bio je da Vas upoznamo sa tradicijom i širokom ponudom suvenira ali i shopping centara koje ovaj povijesni grad i okolica ima u ponudi. Posjetili Vi sami Šibenik ili okolna turistička mjesta poput Vodica, Srime, Brodarice ili okolne otoke Prvić, Žirje,Zlarin, Kaprije – nadamo se da ćete kupiti barem jedan suvenir koji će Vas podsjećati cijeli život na ovaj uistinu unikatan grad i okolicu.

Izvor pojedinih fotografija: sibenik-tourism.hr