Biograd na Moru – najveće turističke atrakcije – evo što posjetiti i vidjeti!

2.9.2021.

Biograd na Moru životopisni je gradić i luka smješten u Pašmanskom zaljevu – 30-ak kilometara južno od Zadra. Poznat je i kao nautički raj i top destinacija nautičara koji posjećuju Kornatski arhipelag. Broji preko 500 priveza na moru i 200 na kopnu.

Prekrasne plaže i uvale, bogata kulturno povijesna baština, Fan park Biograd, veliki broj sunčanih sati, blizina 3 nacionalna parka i 2 parka prirode, gostoljubivost domaćina, odlična gastronomska i enološka ponuda, ali i ponuda privatnoga smještaja i hotela pravi su mamac za turiste iz čitavoga svijeta za posjet ovom neodoljivom gradiću smještenom u samom srcu Jadranske obale. Prvi turisti koji su stigli u Biograd bili su Česi koju su ovdje stigli još davne 1920. godine. Dakle, Biograd na Moru ima više od 100 godina tradicije bavljenja turizmom. U nastavku pogledajte koje su to najveće turističke atrakcije i znamenitosti koje krase Biograd na Moru.

1. Plaže u Biogradu na Moru: Plaža Dražica – centralna Biogradska plaža na kojoj se još od 2006. godine viori plava zastava koja simbolizira vrhunsku uređenost, čistoću i kvalitetu sadržaja koje sama plaža nudi. Plaža obiluje prirodnim hladom što je idealno za obitelji s malom djecom i stariju populaciju. Tobogan, bazen sa morskom vodom, dječje igralište, Aquagan, Trampolin i Iceberg samo su neke od atrakcija koje se nalaze na ovoj prekrasnoj šljunčanoj plaži. U sklopu plaže nalazi se i ronilački klub za sve ljubitelje podvodnoga svijeta. Plaža Soline – smještena je na jugoistočnoj strani grada u prekrasnoj uvali okruženoj borovom šumom. Kombinacija je pijeska, šljunka i betona. Idealna je za obiteljske odmore s malom djecom radi plitkoga i toploga mora, hladovine i brojnih popratnih sadržaja za djecu poput aqua parka, dječjeg igrališta i slastičarnica. Plaža Bošana – druga Biogradska plaža na kojoj se od 2009. godine viori plava zastava. Sama plaža je šljunčana i na njoj nema prirodnoga hlada.2. Kulturno povijesne znamenitosti Zavičajni muzej – smješten je na samoj biogradskoj rivi i prava je turistička atrakcija. U sebi krije jedinstvenu zbirku pod nazivom Teret potopljenog broda iz 16. stoljeća s više od 10 tisuća zanimljivih predmeta. Crkva svete Stošije – sagrađena je sredinom 18-tog stoljeća, a posvećena je mučenici iz Srijema - Anastaziji Stošiji. Sveta Stošija ujedino je i zaštitnica grada Biograda. Ostatci bazilike svetoga Ivana Evanđelista – potječu iz 11. stoljeća. Naime tada je baziliku sagradio hrvatski kralj Petar Krešimir IV. Bazilika je vrlo brzo „sravnjena sa zemljom“ od strane Mlečana prilikom osvajanja Biograda. Danas predstavlja bitan kulturno povijesni spomenik Biograda na Moru.3. Prirodne Ljepote – U neposrednoj blizini Biograda nalaze se tri nacionalna parka: NP Krka, NP Kornati i NP Paklenica. Tu su i dva parka prirode: Vransko jezero i Park prirode Telašćica. Odvojite jedan dan godišnjega odmora i posjetite barem jedan nacionalni park ili park prirode.4. Fan Park Biograd – ili kako ga mnogi nazivaju hrvatski Gardaland idelano je mjesto za sve ljubitelje zabave i adrenalina. Posjetite jednu od tri tematske cjeline i uživajte u najvećem panoramskom kotaču Adria eye, najadrenalinskijoj spravi – Tornado, ili pak zaigrajte najluđu gusarsku bitku – Pirate Battle. 

5. Aktivnosti – Biograd na Moru nudi mnoštvo aktivnosti za sve ljubitelje aktivnoga odmora. Tako Vam preporučamo Adventure park smješten u borovoj šumi na samom ulazu u grad, vožnju polu podmornicom, bicikliranje, ronjenje i jedrenje.