Dubrovnik – što posjetiti i vidjeti: 10 najvećih turističkih atrakcija!

26.5.2021.

„Biser Jadrana „ i jedna od najljepših turističkih destinacija na svijetu može se pohvaliti obiljem turističkih atrakcija koje svake godine u ovaj grad privuku više od milijun posjetitelja iz cijeloga svijeta. Grad smješten na samom jugu Hrvatske podno brda Srđ, omeđen povijesnim zidinama i spomenicima kulture uvršten je na UNESCO - vu listu Svjetske baštine još 1979. godine.

Za vrijeme ljeta ovaj grad postaje omiljena destinacija svjetskog jet seta. Ovaj grad također je omiljena destinacija i u filmskom svijetu. Gradske zidine su već na stotine puta poslužile kao filmska kulisa svjetske filmske industrije. Sve navedeno daje i više nego dobar razlog za posjet najljepšem gradu Mediterana. U nastavku pogledajte 10 najvećih turističkih atrakcija koje morate vidjeti u Dubrovniku.1. Gradske zidine – najveća su turistička atrakcija i simbol grada Dubrovnika. Zidine su duge 1940 metara, visoke su 24 metara, a široke 6 metara. Ovo impresivno srednjovjekovno zdanje sagrađeno od 8-16 stoljeća danas predstavlja drugi najatraktivniji muzej na otvorenom nebu otvoren za posjetitelje tokom cijele godine. Zajedno sa svojim tvrđavama Sveti Ivan, Minčeta, Revelin i  Bokar čine impozantan i svjetski poznat gradski štit. Smatraju se jednim od najmonumentalnijih fortifikacijskih spomenika u Europi. Ulaz u gradske zidine za odrasle naplaćuje se 200,00 kn dok djeca od 5-18 godina ulaz plaćaju 50,00 kn.

2.Stradun – najpoznatija ulica u gradu i Hrvatskoj duga 298 metara. Poznata izreka kaže da ako ste bili u Dubrovniku, a niste se prošetali Stradunom, kao da i niste bili u Dubrovniku. :) Ova najslikovitija ulica Europe centar je zbivanja svih Dubrovčana i turista koji se ovdje okupljaju jednako i danju i noću. Ovdje se pije najbolja kava u gradu i kušaju najbolji dalmatinski specijaliteti u brojnim restoranima. Ovu „žilu kucavicu“ grada krase i dvije Onofrijeve česme koje svakako morate posjetiti.

3. Panoramski pogled sa Srđa – top je turistička destinacija na kojoj nastaju neke od najljepših instagram fotografija. Sa 415 metara nadmorske visine pruža se fascinantan panoramski pogled na Dubrovnik i okolicu. Do vrha Srđa možete doći žičarom koja se naplaćuje 90 kuna u jednom smjeru za odrasle ili automobilom. Osim u spektakularnom pogledu na grad Dubrovnik, na Srđu možete popiti kavu, posjetiti Muzej Domovinskog rata i slikati se kod kamenoga križa.

4. Tvrđava Lovrjenac – smještena je na 37 metara visokoj hridi zapadno od starogradske jezgre. U povijesti je ova tvrđa služila za obranu grada od Mlečana. Danas je  tvrđava Lovrjenac velika turistička atrakcija i ljetna pozornica na kojoj se odigravaju Dubrovačke ljetne igre  i brojne predstave. Najkultnija predstava koja se odigrava u tvrđi Lovrijenac je Shakespearov „Hamlet" kojeg su utjelovili najveća imena hrvatskoga filma poput Gorana Višnjića i Rade Šerbedžije.5. Palača Sponza – najpoznatija i najljepša palača u Dubrovniku sagrađena u 16. stoljeću. Nekada je služila kao carinarnica i kulturno središte Dubrovačke Republike. Danas je u palači smješten državni arhiv u kojem se čuvaju svi dokumenti bogate Dubrovačke povijesti. Osim toga danas se ispred palače odigravaju brojne manifestacije i kulturna događanja. Svake godine otvaranje Dubrovačkih igara kreće upravo ispred palače Sponza.6. Otok Lokrum  -  još jedna turistička atrakcija i nezaobilazna destinacija za sve posjetitelje Dubrovnika. Oaza mira, netaknute prirode, kristalno čistoga mora i zelenila samo su neki od epiteta koji krase ovaj čarobni otočić. Do Lokruma se najlakše stiže brodom, ali oni željni aktivnoga odmora do Lokruma mogu i preplivati. Na Lokrumu se nalazi prekrasna špilja koja je postala HIT lokacija za sve influencere koji upravo ovdje kreiraju neke od najljepših Instagram fotografija. Unutar špilje nalazi se i maleno jezerce popularnoga naziva „Mrtvo more“.7. Tvrđava Revelin – smještena je izvan gradskih zidina na istočnoj strani grada točno ispred Vrata od Ploča. U prošlosti je tvrđava služila u obrani gradske luke od neprijatelja. Danas je to najveća terasa i pozornica na otvorenom u Dubrovniku gdje se održavaju brojne manifestacije, predstave i koncerti.

8. Knežev dvor – jedna od najznačajnijih dubrovačkih znamenitosti smještena u starom gradu. Nekada je Knežev dvor bio sjedište kneza u vlade Dubrovačke republike, dok je danas sjedište kulturno-povijesnog muzeja u kojem možete razgledati stari dubrovački novac, oružje, odore, pečate, portrete i ostale znamenitosti. Osim muzeja, Knežev dvor danas služi i za održavanje raznih koncerata. Dubrovački simfonijski orkestar cijelo ljeto upravo ovdje održava brojne koncerte.

9. Plaža Banje – najpoznatija i najposjećenija plaža u Dubrovniku smještena svega dvije minute hoda od samoga centra grada. Kristalno čisto more, pogled na starogradsku jezgru, odbojka na pijesku, ispijanje koktela i kavice u jednom od barova, izležavanje na ležaljci, igranje picigina... idealna su kombinacija za cjelodnevni provod na ovoj čuvenoj plaži koju redovito posjećuje i holivudski glumac Woody Harrelson.10. Orlandov stup – kultni dubrovački spomenik i simbol slobode i dubrovačke nezavisnosti sagrađen u 15. stoljeću. Smješten je na Stradunu ispred crkve sv. Vlaha. Prema legendi riječ je o vitezu Rolandu koji je obranio Dubrovnik od saracenskih gusara krajem 8. stoljeća te je u tu čast u njegovo ime podignut stup. Danas je Orlandov stup važno ceremonijalno mjesto na kojem se vijori hrvatska zastava tijekom Feste sv. Vlaha.

Bogata ponuda prestižnih hotela i villa namijenjena je smještaju svjetske elite i najbogatijih turista. Srednji stalež zadovoljiti će se smještajem u apartmanima kojih u Dubrovniku i okolici ima na pretek. Pridodamo li tu gostoljubivost domaćina, Vaše razgledavanje i uživanje u Dubrovniku lako se može pretvoriti u najbolji godišnji odmor koji ste ikada imali. :)