Dugi otok – top 5 najpopularnijih plaža!

15.3.2021.

S jedne strane visoke strme litice, a s druge strane plitke uvale i pješčane plaže čine pravi kontrast koji karakteriziraju Dugi otok.  Svojom dužinom od 45 km, Dugi otok najveći je otok zadarske otočne skupine. Odlična trajektna povezanost iz Zadra, blizina zračne luke i autoceste odlazak na ovaj osebujan otok čine vrlo brzim i jednostavnim.

Simboli otoka su Park prirode Telašćica i jedna od najljepših plaža u Europi – pješčana plaža tirkiznoga mora – plaža Sakarun. Osim mega popularne plaže Sakarun, Dugi otok skriva još jako puno očaravajućih plaža i uvala koje svakog gosta mame svojom ljepotom i netaknutom prirodom. U nastavku pogledajte top 5 najpopularnijih plaža za kupanje na Dugom otoku.


Photo: Turistička zajednica Dugi otok

1. Pješčana plaža Sakarun – najljepša i najatraktivnija uvala i plaža Dugoga otoka koja zbog tirkizne boje mora i bijeloga pijeska mnoge podsjeća na neke od najljepših plaža Kariba i Maldiva.  Plaža Sakarun duga je 800 metara i smjestila se u blizini malenoga turističkog naselja Soline na sjeverozapadnoj obali otoka. Do plaže se lako stiže automobilom, biciklom ili pješke. U vrijeme ljeta i turističke sezone postoji vlakić koji svakodnevno vozi turiste direktno na plažu Sakarun iz mjesta Božava. Bijeli pijesak, plitko i kristalno čisto tirkizno more idealna su kombinacija za malu djecu i obitelj. Odrasla populacija željna dobre zabave svoj kutak na plaži pronaći će uz beach bar ispijajući koktel i uživajući u dobroj glazbi i čarobnom pogledu na cijelu plažu i usidrene brodice. Plaža Sakarun nudi mogućnost najma ležaljki i suncobrana. Na plaži postoji koš za smeće i javni WC. Najfotografiranija plaža otoka i čitave regije idealna je lokacija i za sve ljubitelje dobre profil fotografije.


Photo: Turistička zajednica Dugi otok


Photo: Turistička zajednica Dugi otok


Photo: Turistička zajednica Dugi otok

2. Plaža Veli Žal
– prekrasna šljunčana plaža čije je morsko dno prekriveno finim bijelim pijeskom. Smještena je u neposrednoj blizini malenoga turističkoga mjesta Dragove. Plaža gleda na otvoreno more i maleni otok Mežanj. Tirkzino plavo more i netaknuta priroda idealna su destinacija za sve romantičare i ljubitelje osame. Do plaže se lako stiže automobilom ili bilo kojim drugim prijevoznim sredstvom. Na plaži ne postoje nikakvi turistički sadržaji, stoga sa sobom ponesite hranu, piće i kremu za sunčanje. Svakako preporučamo ostanak na plaži do zalaska sunca. Sunce kada zalazi izgleda kao da uranja u vodu što sve posjetitelje na plaži ostavlja bez daha!


Photo: Turistička zajednica Dugi otok

3. Plaža Veli Rat – dobila je ime po istoimenom najvišem svjetioniku u Hrvatskoj visokom 42 metra. Plaža je stjenovita, a s nje se pruža čaroban pogled na pučinu i čuveni svjetionik koji je postao svojevrsna turistička atrakcija.  Brojni kupači odlučuju se za posjet svjetioniku s kojega se pruža prekrasan panoramski pogled na Dugi Otok i okolicu. Plaža je smještena na najsjevernijem dijelu otoka i do nje se lako stiže automobilom. Plaža je idealna za sve zaljubljenike u čistu prirodu i osamu sa najljepšim zalascima sunca. 


Photo: Turistička zajednica Dugi otok

4. Plaža Telašćica -  nalazi se u istoimenom parku prirode te predstavlja jedinstven spoj netaknute prirode i kristalno čistoga mora. Plaža je kombinacija stijena i pijeska te je idealno mjesto za bijeg od gradske gužve. Do plaže se najlakše stiže brodom.  Na plaži nema turističkih sadržaja i objekata te sa sobom morate ponijeti sve što Vam treba za uživanje na osami. Ako se nekada zateknete na ovoj plaži, a ljubitelj ste aktivnoga odmora, svakako preporučamo posjet slanom jezeru i visokim liticama s kojih se pruža prekrasan pogled na Kornate i okolne otoke.5. Plaža i uvala Brbišćica – prirodni su fenomen otoka okružene stijenama i špiljama. Do plaže se najlakše stiže autom iz trajektnog pristaništa Brbinj. Mir i osama te očaravajući pogled na otvoreno more idealna je destinacije za sve zaljubljene parove. U blizini plaže nalaze se dva prirodna fenomena koja su postala top turistička lokacija gdje nastaju neke od najfascinantnijih fotografija. Prvi fenomen je „zmajevo oko“  ili bazen urezan u stijenama do kojega morska voda prodire kroz podzemne kanale. Izgeda uistinu fascinantno te privlači influencere iz čitavoga svijeta koji se dolaze okupati u ovom bazenu i  napraviti nevjerojatnu fotografiju.  Drugi prirodni fenomen u blizini plaže Brbišćica jest špilja Golubinka. Poznata je po tome što se u nju može ući kajakom. Kada uđete u špilju bez teksta Vas ostave sunčeve zrake koje prodiru kroz prirodne otvore na vrhu špilje.Dugi otok nudi bogatu ponudu privatnoga smještaja. Ukoliko Vas zanimaju povoljni apartmani i kuće za odmor na ovom prekrasnom otoku kliknite ovdje i pronađite idealan smještaj za Vas i Vašu obitelj.

Izvor fotografija: Photo: Turistička zajednica Dugi otok