Hrvatska - najpoželjnija nautička destinacija!

19.2.2013.

Atraktivna i razvedena obala, tisuće otoka i otočića, nevjerojatna prirodna ljepota, kristalno čisto more, najljepše plaže na svijetu, brojne marine i luke čine Hrvatsku top nautičkom destinacijom.

Atraktivna i razvedena obala, tisuće otoka i otočića, nevjerojatna prirodna ljepota, kristalno čisto more, najljepše plaže na svijetu, životopisne uvale i zaljevi te brojne luke, lučice i marine čine Hrvatsku gotovo savršenom i jednom od najpoželjnijih destinacija za sve nautičare. Nautički turizam u svijetu se prvi puta pojavi krajem 17. stoljeća, a u hrvatskoj početkom 19. stoljeća. Definiramo ga kao plovidbu turista u plovilima (jahte, brodice, jedrilice...) po moru te njihov boravak u marinama i lukama radi odmora i rekreacije. Osim što možete krstariti morem u vlastitim jedrilicama i brodicama također možete izvršiti i najam plovila u brojnim marinama diljem jadranske obale. Također se možete odlučiti i na grupna, kružna putovanja s boravkom i noćenjem na samom plovnom objektu. Nautički turizam prvenstveno je namjenjen populacije nešto veće platežne moći.


Foto izvor: www.pixabay.com
Autor: Mariamichelle

Hrvatska danas broji 98 luka nautičkog turizma s nešto više od 20.000 vezova i 15.123 plovila. Nautičarima su najprivlačnija područja uz nacionalne parkove i parkove prirode pa stoga i ne čudi činjenica je 60% svih nautičkih luka i marina smješteno u zadarskom, dubrovačkom i šibenskom akvatoriju od kojih je svakako zbog nacionalnog parka Kornati najatraktivniji i najposjećeniji šibenski akvatorij. Kornati sa svojih 98 otoka, otočića i hridi predstavljaju najrazvedeniju i najljepšu otočnu skupinu u Jadranu, a samim time i raj za sve nautičare! Osim u Kornatima top destinacije nautičara iz čitavoga svijeta su i nacionalni park i čarobni otok Mljet, nacionalni park Brijuni, park prirode Telašćica te brojni drugi otoci i uvale. Nautičari koji plove diljem hrvatskoga jadrana osim u čarima plovidbe, najljepšim plažama na svijetu, ljepoti kristalno čistoga mora, netaknutoj prirodi i nacionalnim parkovima - kada se usidre uživaju i u razgledavanju brojnih kulturno-povijesnih znamenitosti i atrakcija pojedinoga grada i mjesta, posjećuju koncerte na otvorenim ljetnim pozornicama, odlaze u kafiće i disko kluobve, restorane, trgovine te uživaju u brojnim drugim sportsko-rekreacijskim sadržajima.Na jadranskim otocima prevladava mediteranska klima - vruća ljeta i blage zime. S više od 2.600 sunčanih sati godišnje ubrajaju se u najsunčanije otoke mediterana i Europe što itekako pogoduje nautičarima.

Danas nautički turizam predstavlja jedan od najekspanzivnijih oblika turističke rekreacije te važan segment u razvoju turizma svake urbane obalne države pa tako i Hrvatske. Vodeća tvrtka u Hrvatskoj kada je u pitanju nautički turizam je Adriatic Croatia International Club (ACI Club) koji posjeduju 21 modernu marinu diljem Jadrana. Najveća nautička luka u Hrvatskoj ali i na istočnoj obali jadranskoga mora s više od 1200 vezova je marina Dalmacija smještena 7 km južnije od Zadra na lokaciji - Bibinje-Sukošan. Najatraktivnija marina zbog blizine kornatskoga otočja svakako je marina Kornati smještena u Biogradu na Moru. Predviđa se da će Hrvatska najkasnije do 2020. godine postati vodeća nautička destinacija Europe.

Dobrodošli u Hrvatsku - zemlju koja broji 1246 otoka, otočića i hridi koji predstavljaju savršeno mjesto za sve nautičare i ljubitelje istinske ljepote!