Nacionalni park Brijuni – Evo što posjetiti i vidjeti - 10 najvećih atrakcija

30.8.2021.

Nacionalni park Brijuni smatraju se jednim od najljepših nacionalnih parkova Hrvatske, ali i čitave Europe. Smješteni su na zapadnoj obali poluotoka Istra – u samom srcu Europe. Sačinjeni su od 14 otoka i otočića od kojih su najposjećeniji i najveći Veliki i Mali Brijun. 

Do Brijuna se najlakše stiže brodom iz Fažane. Ulaznicu za Brijune možete kupiti i online. Najjednostavnije rješenje - na mail Vam dolazi potvrda koju printate i pokazujete prilikom ulaska u brod. Vožnja brodom traje 15-ak minuta. Jednom kada stignete na Brijune više ne plaćate nikakve ulaznice. Plaćate samo najam bicikala ili električnoga auta i romobila ukoliko želite. Na Vama je samo da se odlučite da li ćete posjetiti NP Brijune samostalno ili grupno uz pratnju vodiča. Ostaci dinosaura, jedinstven spoj flore i faune koju je na poseban način oplemenio i čovjek svojim dugogodišnjim djelovanjem - unikatna su pozivnica za sve koji žele vidjeti ovaj mali kutak raja. U nastavku pogledajte najveće i najposjećenije turističke atrakcije Nacionalnoga parka Brijuni.


Photo: Matej Rukavina

1. Safari park
  - smješten je na sjevernom dijelu Velikoga Brijuna, a predstavlja jedinstven spoj afričke, azijske, južnoameričke i istarske faune. Tako ovdje možete vidjeti Indijskoga slona i svetu kravu, južnoameričku devu, zebre, ljame, nojeve, paunove i druge životinje. U sklopu safari parka nalazi se i etno park u kojem su smještene autohtone istarske životinje poput istarskog goveda i ovce.2. Kastrum – simbolizira najslojevitiji brijunski lokalitet u kojem se život odvijao za vrijeme Rimskog Carstva, kasne antike i Bizanta.


Photo: Matej Rukavina

3. Stara maslina – stara je oko 1600 godina i smatra se jednom od najstarijih maslina na čitavom Mediteranu. I dan danas donosi plodove. Visoka je 6 metara.


Photo: Zvonimir Perić

4. Stope dinosaura – još su jedna turistička atrakcija Brijuna. Smatra se da su se dinosauri ovdje šetali prije 125 milijuna godina. Danas na Brijunima postoji više od 200 otisaka stopala dinosaura.


Photo: Augustin Ravnić

5. Mediteranski vrt – prostire se na površini od 17.000 m2 i u njemu se nalazi 169 vrsta autohtonih i rijetkih biljaka. Za dodatne informacije o svakoj biljci, tu se nalaze obilježeni QR kodovi. Vrt je osnovan 2007. godine i danas predstavlja pravu brijunsku atrakciju.


Photo:Vid Rotar

6. Titov Cadillac – na Brijune je stigao još davne 1953. godine kao poklon iz Kanade tadašnjem predsjedniku Jugoslavije Josipu Brozu Titu. Do dan danas sačuvan je u izvornom stanju te se može unajmiti za razne prigode. Najčešće ga koriste mladenci na dan vjenčanja. Automobil je do danas prešao 29 tisuća kilometara. Nekada su se u njemu vozali najveći državnici na svijetu poput egipatskog predsjednika Gamal Abdel Nasser ili pak belgijska kraljica Elizabetha.


Photo: Marko Vrdoljak

7. Crkva sv. Marije – sagrađena je u 6. stoljeću i predstavlja najstariju sačuvanu crkvu na Brijunima. U Crkvi su se odvijali obredi sve do 18. stoljeća.


Photo: Matej Rukavina

8. Uvala Verige – prekrasna uvala stopljena sa krajolikom u kojoj se nalazi prekrasna rimska ladanjska vila. Izgradnja vile započeta je još u 1. stoljeću prije Krista, a ista se koristila sve do 6. stoljeća.


Photo: Matej Rukavina

9. Kakadu Koki – poznati Titov papagaj prava je atrakcija i legenda Brijuna. Tito je Kokija darovao svojoj unuci kada je imala 9 godina. Ovaj papagaj stalno priča, a ponekad se i rukuje s nekim. Fotografirao se s najvećim facama svijeta poput princeze Caroline od Monaka, glumca Johna Malkovicha i brojnih drugih.


Photo: Renco Kosinožić

10. Staza vidikovaca – staza koja povezuje brojne vidikovce na Brijunima s kojih se pruža prekrasan panoramski pogled na čitavo otočje. Vidikovce je postavio Paul Kupelwieser. Uživajte u netaknutoj prirodi i očaravajućim pogledima s visine.


Photo: Augustin Ravnić

Izvor svih fotografija: NP Brijuni