Najveće atrakcije grada Umaga: evo što posjetiti i vidjeti

20.11.2021.

Umag – predivni istarski gradić smješten na zapadnoj istarskoj obali i uz Savudriju najzapadnije mjesto u Hrvatskoj. Ovo neodoljivo i relativno malo mjesto ima toliko toga zanimljivoga za ponuditi, a nalazi se svega 10-ak kilometara od granice sa Slovenijom.

Smjestio se u turistički popularnom zaljevu u kojem se nalazi jedna od najpopularnijih ACI marina koja se može pohvaliti plavom zastavom. Plava zastava ponosno se vijori na još 10-ak plaža ovog životopisnog gradića kao potvrda za iznimnu kvalitetu mora, te visoke razine uređenosti i čistoće plaže. Važno je napomenuti da Umag ima iznimno zanimljivu povijest kojeg su još u davnoj prošlosti otkrili rimski plemići i koristili kao svoju ljetnu rezidenciju. Venecijanske kuće i vile u staroj umaškoj jezgri vjerno prikazuju bogatstvo grada od samih početaka pa sve do današnjih dana. Ljepote gradskih uskih ulica koje ostavljaju bez daha, dijelovi kamenih zidina i kule, mnoge zgrade, te barokne i renesansne crkve i dan danas svjedoče sjaju, raskoši i glamuru grada. Ponuda apartmana u Umagu je je velika i prilagođena svačijem ukusu i budžetu. Ako se ikada odlučite posjetiti Umag, ovo su atrakcije i znamenitosti koje bi trebali posjetiti.

Prošetajte Starim gradom – doživite svu ljepotu Starog grada šećući se njegovim ulicama i popločenim trgovima i uživajte u pogledu na građevine u gotičkom i romaničkom stilu, među kojima se posebno ističu srednjovjekovne crkve ( crkva Sv. Marije iz 15-og stoljeća ukrašena vrijednim freskama, crkva Uznesenja Marijina i Sv. Pelegrina, koji je zaštitnik grada i slavi se 23. svibnja svake godine, crkva Sv. Roka s oslikanim stropom, izgrađena 1507. godine. Uživajte u razgledavanju i izgledu srednjovjekovnih gradskih zidina, te svakako posjetite Muzej grada Umaga smješten u nekadašnjoj renesansnoj kuli.


Photo: Igor Zirojevic


Photo: Igor Zirojevic


Photo: Igor Zirojevic


Photo: Igor Zirojevic


Savudrijski svjetionik – najstariji svjetionik koji je u upotrebi na Jadranu, a izgrađen je davne 1818. godine. Osim što je najstariji, ujedno je i najsjeverniji svjetionik u Hrvatskoj na sjeverozapadnom rtu poluotoka Istre. Visok je 36 metara, a za njegovu izgradnju korišten je lokalni kamen koji se vadio duž obližnje obale i obrađivao na terenu. Udaljen je od Umaga samo 9 kilometara, te se do njega lako stiže automobilom, biciklom ili barkom. Njegova svjetlost doseže 18 nautičkih milja daleko.


Photo: Igor Zirojevic

Sipar – naselje u kojemu je smješteno tek nekoliko kuća na istoimenom poluotoku, a nalazi se 4 kilometra sjeverno od Umaga, i to uz samu morsku obalu. Sipar je u potpunosti uništen 876. godine, kada ga je ban Domagoj napao. Na cijelom području poluotoka danas su vidljivi ostaci i temelji mnogobrojnih vila i kuća, mnoštvo mramora, keramike, urne i novčića koji datiraju još od rimskog razdoblja. Posebno se ističe 200 metara dug i 50 metara široki rt, kojega krasi ogromna količina kamenja koja izvire iz vode.

ATP Umag – Croatia Open - najstariji i najpoznatiji teniski turnir u Hrvatskoj koji se redovito održava od 1990. godine. S tradicijom dugom 31 godinu Umag se može pohvaliti jednim od najprestižnijih turnira na području čitave regije koje svake godine privlači sve veći broj posjetitelja iz sportskog, gospodarskog, političkog i show business života, ali i sve zaljubljenike u ovaj sport. Tako ovaj legendarni teniski turnir koji iza sebe ima uistinu bogatu tradiciju postaje glavna atrakcija i središte jednog od najbitnijih društvenih događaja u Hrvatskoj s vrlo bogatom ponudom turističkih, gastronomskih, enoloških i zabavnih sadržaja.Gradić prekrasnih plaža
– ovo su neke od najboljih i najljepših, a imaju sve što vam je potrebno kako bi svoj godišnji odmor učinili nezaboravnim – plaža K anegra, plaža Savudrija, plaža Osmica, plaža Laguna Stella Maris, plaža Aurora, Glavna plaža.

Dobrodošli u Umag - životopisni istarski gradić bogate kulturno povijesne baštine.