Najveće atrakcije i znamenitosti Omiša i okolice – Evo što vidjeti i posjetiti

12.2.2021.

Omiš – čarobna turistička destinacija smještena na samom ušću rijeke Cetine, 20 kilometara jugoistočno od najvećeg grada u Dalmaciji – Splita. Strme stijene u pozadini i jedan od najljepših kanjona u Europi čine Omiš unikatnom turističkom destinacijom koju svake godine posjećuje sve veći broj domaćih i stranih turista.

Bogata kulturno povijesna baština, pješčane plaže, nestvaran spoj rijeke i mora čine ovaj grad posebnim mjestom. Bilo da godišnji odmor volite provoditi izležavajući se na plaži i uživanju u zalascima sunca, bilo da ste sportski duh željan avanture (Zipline, Kayaking, Rafting, Canyoning...) – ovaj grad prava je destinacija za Vas. Bogata gastronomska ponuda, izleti brodom i atraktivno okruženje učiniti će Vaše ljetovanje u Omišu nezaboravnim. U nastavku Vam predstavljamo najveće turističke atrakcije i znamenitosti Omiša i okolice.


Izvor: Izvor: Arhiva TZG Omiš


Izvor: Arhiva TZG Omiš


Izvor: Arhiva TZG Omiš1.Tvrđava Fortica – smještena je iznad Omiša i do nje se lako stiže pješice iz centra grada. Potrebno Vam je sat vremena laganoga hoda da bi se popeli do tvrđe iz 15-tog stoljeća koju su nekada davno koristili gusari kao utočište od neprijatelja. S vrha Fortice pruža se jedan od najljepših panoramskih pogleda u čitavoj Dalmaciji. Vidi se prekrasan kanjon rijeke Cetine, otoci Hvar, Brač i Šolta. Ulaz u tvrđu naplaćuje se 20 kn.


Izvor: Arhiva TZG Omiš


Izvor: Arhiva TZG Omiš

2. Utvrda Mirabela – sagrađena je u 13-tom  stoljeću i smještena je odmah iznad staroga grada u Omišu. Nekada je ova utvrda gusarima služila kao vidikovac s kojeg su promatrali neprijatelje (Mlečane). Danas se u Omišu svake godine u spomen na burnu povijest odigrava „Gusarska bitka“ između gusara i Mlečana.


Izvor: Arhiva TZG Omiš

Od ostalih kultuno povijesnih znamenitosti grada Omiša svakako preporučamo posjet  "Kući sretnog čovjeka", crkvi Sv. Mihovila, podvodnom zidu Mostina koji je u prošlosti predstavljao zamku za neprijateljske brodove te Poljičkom trgu.


Izvor: Arhiva TZG Omiš

3. Omiške plaže – bilo da ste ljubitelj pješčanih plaža, toploga i plitkoga mora radi djece ili pak skrovitih plaža sa prirodnim hladom u Omišu ćete pronaći idealnu plažu za Vas. U nastavku Vam donosimo popis najatraktivnijih plaža u Omišu.- Velika Plaža
simbolizira najpoznatiju i najatraktivniju plažu u Omišu i okolici. Smještena je u samom centru grada na ušću rijeke Cetina u Jadransko more. Pješčana je i duga je 700 metara. U pozadini plaže nalaze se borovi koji posjetiteljima osiguravaju prirodan hlad. Plaža nudi brojne aktivnosti kao što su odbojka na pijesku, jedrenje na dasci, windsurfing... U pozadini plaže nalaze se brojni ugostiteljski objekti u kojima možete ručati, popiti kavu, hladan sok, pivo... More je izrazito toplo budući da je izrazito plitko i da se plićak proteže daleko od obale što je idealno za malu djecu i neplivače. Na plaži postoji prilagođeni ulaz za osobe sa invaliditetom. U pozadini plaže nalazi se parking.- Pješčana plaža Galeb
– još jedna prekrasna pješčana plaža smještena u samom središtu Omiša u istoimenom kampu. I na ovoj plaži more je plitko, toplo i izrazito čisto što je idealno za obitelji s malom djecom. Na plaži se nalazi aquapark, dječje igralište i igralište za odbojku na pijesku. Na plaži možete unajmiti suncobrane, ležaljke, pedaline, jet-sky i kajak. 

- Pješčana plaža Duće – idealna je za obitelji s malom djecom budući da je more na ovoj plaži također plitko i izrazito toplo. U pozadini plaže nalaze se brojni ugostiteljski objekti, kuće i apartmani. U neposrednoj blizini plaže nalazi se parking.

- Plaža Ruskamen
– smještena je u malenom turističkom naselju Lokva Rogoznica na omiškoj rivijeri. Plaža je kombinacija šljunka i betona. U pozadini plaže nalazi se prirodna hladovina. Ova plaža pravi je raj za sve ljubitelja jedrenja na dasci. Plaža nudi mogućnosti najma brodice, jet-skija i daske za jedrenje. Ovdje možete zaigrati i odbojku, tenis ili se okušati u ronjenju budući da se na plaži nalazi ronilački centar. Od ostalih plaža u Omišu i okolicu treba istaknuti plažu Stanići, plažu Mala Luka, gradsku plažu Punta Omiš i plažu Brzet.

Aktivan odmor u Omišu
Svi ljubitelji adrenalina i aktivnoga godišnjega odmora u Omišu će pronaći sve. Rijetko koji grad u svijetu nudi mogućnost raftinga na rijeci, kayaking, canyoning, ronjenje, jedrenje na dasci, hiking, treking, slobodno penjanje i zipline. Puno je za nabrojati što sve u Omišu možete isprobati pa krenimo redom.Rafting na rijeci Cetini – najpoznatija je aktivnost Omišana i turista. Na rafting se mogu odlučiti svi. Ako želite lagano veslati kristalno čistom rijekom i netaknutom prirodom te uživati sa obitelji krenuti ćete laganom rutom gdje rijeka nije brza. Ako ste pak tip koji obožava adrenalin i brzinu krenuti ćete drugom rutom punom riječnih brzaca.


Izvor: Arhiva TZG Omiš

Zipline
– najnovija turistička atrakcija Omiša za sve ljubitelje brzine, visine i adrenalina. Atrakcija uključuje više od 3 sata jurnjave niz kanjon rijeke Cetine na žicama koje se na nekim dijelovima nalaze na 100 metara visine.Hiking i Treking
– budući da je Omiš okružen brdima i stijenama idealna je destinacija za sve ljubitelje planinarskih izleta. Ukoliko ste dobre kondicije, prijavite se na Proljetni treking kup i testirajte svoju izdržljivost i snalažljivost.

Canyoning – jedinstven doživljaj rijeke Cetine koji uključuje hodanje i plivanje kroz rijeku, svladavanje brzaca i kupanje ispod slapova. 

Ronjenje – ljubitelji podvodnoga svijeta mogu uživati u bogatoj flori i fauni duž cijele Omiške rivijere. Samo par metara od gradske plaže nalazi se potopljeni brod iz drugog svijetskog rata.  Vrlo iskusni ronioci svoj raj pronalaze u uvali Vruja koja simbolizira jednu od najboljih ronilačkih destinacija u Hrvatskoj. Naime, u ovoj uvali miješa se slatka voda iz rijeke s morskom vodom te je podvodni svijet izrazito bogat ribom koju ronioci obožavaju promatrati.

Slobodno penjanje – Omiš je jedna od najboljih destinacija u Hrvatskoj za sve ljubitelje slobodnoga penjanja. U kojem god smjeru krenete, kada se popnete na određeni dio brda ili stijene podno grada za nagradu ćete dobiti veličanstveni pogled na cijeli Omiš, kanjon rijeke Cetine i obližnje dalmatinske otoke.Atrakcije u Okolici Omiša
Izabrati Omiš kao mjesto za godišnji odmor idealno je iz više razloga. Jedan od razloga je i geografski položaj. Gotovo cijela Dalmacija i njezine top turističke atrakcije su Vam na dohvat ruke. Svakako posjetite Split, („najlipši grad na svitu“) - čuvenu Dioklecijanovu palaču, Katedralu Svetog Duje i Splitsku Rivu.Trogir je također atraktivan grad koji se nalazi u blizini Omiša. Najveće atrakcije Trogira su Trogirska katedrala i Kula Kamerlengo. Jedna od najljepših rivijera na Jadranu i šire - Makarska rivijera i njezine čuvene plaže nalaze se na samo 40-ak minuta vožnje autom od Omiša. Nacionalni park Krka udaljen je od Omiša svega sat vremena vožnje automobilom.Biseri prirode - Modro i Crveno jezero udaljeni su također samo sat vremena vožnje autom iz centra Omiša. Odvojite jedan dan i posjetite nacionalni park Mljet, Dubrovnik, Zadar ili Šibenik.  Kada govorimo o otocima u blizini, svakao preporučamo posjet Braču i jednoj od najljepših plaža na svijetu - čuvenoj Bračkoj plaži smještenoj u Bolu – Zlatni Rat.Otok Vis također je top destinacija koja se nalazi u blizini Omiša. Na Visu je smještena još jedna po mnogima najljepša plaža u Europi i šire – plaža Stiniva. Hvar, Korčula i Šolta također su top destinacije koje možete posjetiti za vrijeme svoga boravka u Omišu.

Smještaj u Omšu

Omiš nudi uistinu bogatu ponudu smještaja prilagođenu svačijem džepu. Ako tražite hotel sa 5 zvjezdica - Damianii Luxury Boutique Hotel & Spa pravo je mjesto za Vas. Ako ste u potrazi za luksuznom vilom s pogledom na more Villa MiraMar i Villa Sara oboriti će Vas s nogu. Ostalu, povoljniju ponudu privatnoga smještaja u Omišu možete pogledati ovdje.

Dobrodošli u Omiš -  grad adrenalina, pješčanih plaža i  bogate kulturno-povijense baštine!