Najveće turističke atrakcije grada Šibenika

18.3.2021.

U Šibensko- kninskoj županiji smjestio se Šibenik – jedan od najstarijih gradova u Hrvatskoj koji se prvi put spominje u darovnici kralja Petra Krešimira IV., davne 1066. godine. Upravo radi toga nije teško zaključiti zašto se grad Šibenik naziva i „ Krešimirovim gradom“. Ovaj srednjovjekovni grad ističe se jedinstvenim položajem na srednjoj obali hrvatskog Jadrana, na ušću rijeke Krke.

Bogata kulturno povijesna baština (jedini grad u Hrvatskoj koji se može pohvaliti s dva spomenika pod zaštitom UNESCO-a – Katedrala Sv. Jakova i Tvrđava Sv. Nikole), iznimne prirodne ljepote, prekrasne plaže i uvale, životopisne i vrlo neobične ulice, te blizina Nacionalnih parkova ( NP Krka i NP Kornati) u ovaj grad zadnjih godina privlači sve veći broj kako domaćih tako i stranih gostiju. Šibenik nudi toliko toga, a u nastavku smo izdvojili atrakcije koje nikako ne biste smjeli propustiti ukoliko se jednom odlučite posjetiti ovaj grad.

1. Katedrala Sv. Jakova – najveća atrakcija grada Šibenika građena više od stotinu godina i jedno od najvažnijih i najljepših graditeljskih ostvarenja 15. i 16. stoljeća na području Hrvatske. Šibenska katedrala je predivno remek-djelo renesansne arhitekture iz 15. stoljeća koja je zbog svojih iznimnih vrijednosti 2000. godine uvrštena u UNESCO-ov popis svjetske kulturne baštine. Zbog svojih mnogobrojnih karakteristika nije poznata samo u hrvatskom, već i u europskom graditeljstvu – kompletno je izgrađena od kamena, bez korištenja ikakvog drugog materijala. Početak gradnje ove impresivne građevine obilježen je gotičkim karakteristikama, a završen u renesansnom stilu. Cijena ulaznice za ulazak u katedralu je 15 kn (oko 2 eura). Čak i ako niste dobar poznavatelj povijesti, umjetnosti i arhitekture, sigurni smo da ćete uživati u posjetu katedrali, koja je uvijek bila i ostala simbol Šibenika.


Photo: sibenik-tourism.hr


Photo: sibenik-tourism.hr

2. Tvrđava Sv. Mihovila
– najstarija i najpoznatija tvrđava u Šibeniku izgrađena u 13. stoljeću. Smjestila se na kamenom uzvišenju 70m nad morem, sa kojeg se pruža prekrasan panoramski pogled na cijeli grad. Okružena je bedemima od oko 1.5 kilometar dužine. U sredini tvrđave nalazi se prekrasan amfiteatar na kojem se tijekom ljetnih mjeseci održavaju koncerti hrvatskih i stranih glazbenika, te razne kulturne manifestacije unutar i izvan zidina tvrđave. Ukoliko želite posjetiti tvrđavu potrebno je kupiti kartu. Cijena ulaznice je 50 kn (oko 6,5 eura) za odrasle i 30 kn (oko 4 eura) za djecu. Ako se pak odlučite za kupnju obiteljske karte morat ćete izdvojiti 110 kn ( oko 14,5 eura).


Photo: sibenik-tourism.hr

3. Tvrđava Sv. Nikole – impresivna renesansna građevina i fascinantna pomorska utvrda na Jadranskoj obali izgrađena na otočiću Ljuljevcu u 16. stoljeću, na mjestu nekadašnjeg benediktinskog samostana Sv. Nikole, po kojemu je i dobila ime. Smještena je na ulazu u šibenski kanal Sv. Ante. Posebnost tvrđave je u tome da je do današnjeg dana zadržala svoju izvornu formu, te je u srpnju 2017. godine upisana na UNESCO-ov popis svjetske baštine. Budući da ne postoji kopneni ulaz u tvrđavu svim turistima omogućene su redovite brodske linije od Šibenske rive do tvrđave, koje voze 4-5 puta dnevno tijekom ljetne sezone. Cijena karte je poprilično visoka i iznosi 130 kn (cca 18€) za odraslu osobu. Ako svoj odmor odlučite provesti u Šibeniku, ne propustite posjetiti ovaj UNESCO-ov biser.


Photo: sibenik-tourism.hr


Photo: sibenik-tourism.hr

4. Šetnica kroz Kanal Sv. Ante
– nakon srpnja 2013. godine ( kada je šetnica kroz Kanal Sv. Ante izgrađena) postala je jedno od omiljenih okupljališta Šibenčana. Dugačka je više od četiri kilometra i povezuje područje od uvale Panikovac na jednom kraju i tvrđave Sv. Nikole na drugom kraju. Do šetnice se u kanalu može doći automobilom, biciklom ili pješice i uživati u njegovim prirodnim ljepotama, krajoliku i panoramskom pogledu na grad Šibenik koji pružaju mnogobrojni vidikovci. Idealno je mjesto za obiteljske šetnje i izlete, rekreativno trčanje i vožnju biciklom. Atrakcija koju jednostavno morate doživjeti!


Photo: sibenik-tourism.hr

5. Tvrđava Barone – kulturno-turistička atrakcija prepoznata diljem Europe koja svake godine zbog svojih povijesnih vrijednosti privlači sve veći broj domaćih i stranih gostiju, turističkih i školskih grupa. Izgrađena je 1646. godine s ciljem obrane Šibenika od turskih napada, a smještena je na 80 metara nadmorske visine, na brdu koje se zove Vidakuša. Zadnjih nekoliko godina postala je mjesto gdje se tijekom cijele godine održavaju brojni glazbeni, plesni, filmski i drugi kulturni programi. U sklopu tvrđave nalazi se kafić gdje možete popiti svoje omiljeno piće i uživati u prelijepom panoramskom pogledu na grad Šibenik.


Photo: sibenik-tourism.hr

6. Aquarium Šibenik  - prava atrakcija i jedinstveni doživljaj za sve ljubitelje fascinantnog morskoga svijeta. Prvi šibenski akvarij otvoren je 2013. godine, i to u samom središtu grada, svega 50-ak metara od Katedrale Sv. Jakova. Prostire se na oko 200 kvadratnih metara gdje se nalazi 20 manjih akvarija s ribama iz Jadrana i tropskih mora. Jedna od zanimljivosti je ta da se iznad svakog akvarija nalazi LED monitor preko kojeg svi posjetitelji mogu saznati najvažnije podatke o vrstama koje su ovdje smještene. S obzirom da cijena ulaznice nije skupa (oko 40-ak kuna za odraslu osobu) posjetite ovo zanimljivo mjesto i uživajte u čarobnom svijetu dubina.


Photo: sibenik-tourism.hr

7. Četiri bunara – još jedna od zanimljivih znamenitosti grada Šibenika koja se nalazi u neposrednoj blizini Katedrale Sv. Jakova. Zbog čestih sušnih razdoblja, ali i vojnih opsada Šibenčani su izgradili gradsku cisternu kako bi vodom mogli opskrbljivati stanovništvo u bilo kojem trenutku. Taj stari vodoopskrbni objekt naknadno je preimenovan u Četiri bunara. Cijeli prostor zadnjih je godina renoviran i obnovljen, tako da danas služi kao pozornica za razne manifestacije i događanja.

Najpovoljnija ponuda apartmana i privatnoga smještaja u gradu Šibeniku dostupna Vam je ovdje

Veliko hvala na fotografijama turističkoj zajednici grada Šibenika