Otok Mljet – Najljepše plaže za kupanje i uživanje

1.6.2021.

Najzeleniji i najšumovitiji otok u Hrvatskoj – otok Mljet – smjestio se na samom jugu Jadrana u južnoj Dalmaciji. Simbol otoka je najstariji nacionalni park na čitavom Mediteranu - Nacionalni park Mljet koji zauzima trećinu cijeloga otoka.

Njegova izoliranost, bogatstvo šume, netaknuta priroda, posebno čisto i plavo more, bajkovite uvale te iznimno lijepe plaže čine ga uistinu posebnim i idealnom destinacijom za bijeg od užurbanoga života i civilizacije. Bez obzira na svoju izoliranost, Mljet ima odličnu povezanost sa najvećim dalmatinskim gradovima i otocima. U nastavku Vam donosimo popis najljepših plaža koje se nalaze na otoku Mljetu i koje morate vidjeti kada se jednom odlučite za posjet ovom bajkovitom otoku.1. Pješčana plaža Velika i mala Saplunara – jedne su od najljepših plaža na otoku Mljetu duge 1,5 kilometara. Smještene su u čarobnoj uvali okruženoj mirisnim borovima i prirodnom hladovinom s jedne strane te iznimno čistim i toplim morem s druge strane. Zanimljivost ovih plaža leži u tome da  ih okružuje bilje koje se ne može pronaći nigdje drugo te je radi toga ovo područje pod zaštitom. Na plažama se viori plava zastava.  Plaže su idealne za sve ljubitelje mira, osame i tišine budući da u ljetnim mjesecima nema gužve jer su plaže dosta izolirane i nije lako doći do njih. Na plažama ne postoji restoran niti kafić te stoga morate ponijeti sa sobom i hranu i piće.


Photo: Boris Jovic


Photo: Boris Jovic
2. Plaža Sutmiholjska – životopisna šljunčana plaža na koju treba doći u zoru kada se probijaju prve zrake sunca i obasjavaju ovu prekrasnu plažu i kristalno čisto more. Prizor je uistinu fascinantan. Plažu krasi netaknuta priroda, mir i tišina. Plaža je lako dostupna automobilom s kopnene strane. Na plaži nema popratnih sadržaja pa sa sobom ponesite sve što Vam je potrebno za cijelodnevno uživanje u kristalno čistom moru i netaknutoj prirodi.

3. Pješčana plaža Blače – skrivena plaža smještena u plitkoj uvali Limuni na jugoistočnom dijelu otoka. Duga je gotovo jedan kilometar i u potpunosti je okrenuta moru. Morsko dno je izrazito plitko i toplo što je uz pijesak idealna kombinacija za malu djecu. Na plaži nema gužve te je idealna kombinacija i za sve romantičare i ljubitelje mira i osame. U pozadini plaže nalazi se prirodna hladovina koju stvara borova šuma. 


Foto: TZ Mljet
4. Plaža Mali most – nalazi se u sklopu nacionalnoga parka. Simbolizira ju čuveni kanal dug 30-ak metara i dubok pola metra koji spaja Veliko i Malo jezero na otoku Mljetu. Prekrasna šuma stvara prirodan hlad u ljetnim danima. Uz samu plažu nudi se najam bicikala i kajaka za sve ljubitelje aktivnoga odmora.

5. Plaža Okuklje – nalazi se u istoimenom mjestu i uvali na otoku Mljetu. Sama plaža je betonska. Brojni apartmani, restorani, konobe i kafići nalaze se uz samu plažu. Plaža raspolaže prirodnim hladom. Uz plažu se nalazi crkva sv. Nikole iz 16. stoljeća. Do plaže se lako dolazi automobilom.

Od ostalih plaža na otoku Mljetu izdvajamo plažu Paljevina, Prožurska Luka i plažu Sobra. Osim prekrasnih plaža otok Mljet se može pohvaliti i jedinstvenim geomorfološkim fenomenom -  Odisejevom špiljom. Tu je i Nacionalni park Mljet, ali i dva jezera (Veliko i Malo). Brojni apartmani na otoku osigurati će Vam odličan smještaj prilikom boravka na ovom jedinstvenom otoku netaknute prirode.

Izvor fotografija: Turistička zajednica Mljeta