Rijeka – 10 najvećih turističkih atrakcija!

29.6.2021.

Rijeka je treći grad po veličini i najveća morska luka u Hrvatskoj. Godine 2020. Rijeka postaje Europska prijestolnica kulture. Veliko je to priznanje za ovaj prekrasni povijesni, ali u isto vrijeme trendi grad koji svake godine posjeti veliki broj turista iz čitavoga svijeta.

Trsatska gradina, Riječko Korzo, Astronomski centar Rijeka, Kosi toranj, Stari grad, prekrasna gradska plaža, blizina Opatije i parka prirode Učka samo su neke od turističkih atrakcija Rijeke i okolice koje morate posjetiti. Budući da Rijeka nudi bogatu ponudu privatnoga smještaja, hotela i kuća za najam – lako i brzo ćete pronaći smještaj za sebe i svoju obitelj. U nastavku članka pogledajte top 10 najvećih turističkih atrakcija Rijeke prema našem izboru.

1. Trsatski kaštel – Uz Riječko korzo najposjećenija lokacija u Rijeci i najveća turistička atrakcija grada koju jednako posjećuju turisti, ali i građani Rijeke. Simbol grada Rijeke smjestio se na 138 metara visokom brijegu i u prošlosti je služio kao strateški vidikovac odakle se kontrolirao put iz unutrašnjosti prema moru. Danas je Trsatska gradina najljepša kulturno povijesna znamenitost Rijeke na kojoj se ljeti održavaju brojni koncerti, izložbe, kazališne predstave, modne revije, književne večeri i brojne druge manifestacije. Zimi se pak na gradini održava advent. Do Trsata se najlakše dolazi šarenim turističkim autobusom.2. Riječko Korzo – žila kucavica grada Rijeke i najljepša šetnica. Brojni kafići, restorani, trgovine i suvenirnice pravi su mamac za sve turiste. Sredinom Korza dominira Gradski toranj sa satom – simbol Rijeke. Svi oni koji žele vidjeti kako živi grad Rijeka – Riječko Korzo je prava lokacija za njega.


Photo: www.visitRijeka.hr


Photo: www.visitRijeka.hr

3. Astronomski centar Rijeka
– jedinstveni centar u Hrvatskoj i šire za upoznavanje zvijezda i nebeskih tijela koji objedinjuje zvjezdarnicu i planetarij. Centar raspolaže teleskopom koji je zaštićen pokretnom kupolom, svernom kupolom koja može primiti 52 osobe, prostorijama za predavanja, kafićem s čije terase se pruža prekrasan panoramski pogled na Rijeku i Kvarner. Do centra se najlakže dolazi javnim prijevozom.

4. Riječki tunel – još jedna turistička atrakcija grada koju je od 1939. do 1942. godine prokopala talijanska vojska za potrebe skrivanja puka od zračnog bombardiranja. Ulaz u tunel nalazi se kod katedrale sv. Vida. Tunel je opremljen rasvjetnim tijelima, dug je 330 metara, a tlo mu je posuto pijeskom radi lakšega hodanja. Temperatura u tunelu je uvijek 15 stupnjeva.

5. Kosi toranj Rijeka – osim najpoznatijeg kosoga tornja na svijetu – onoga u Pisi, i grad Rijeka ima svoj kosi toranj koji se nalazi u Starom gradu. Riječ je zapravo o zvoniku crkve Uznesenja Marijina koji je nakošen 40 cm i danas predstavlja nezaobilaznu turističku atrakciju grada.


Photo: www.visitRijeka.hr

6. Katedrala svetog Vida – jedina okrugla barokna građevina u Hrvatskoj čija je gradnja započela davne 1638. godine. Za uređenje interijera katedrale bili su zaduženi talijanski umjetnici. Danas je katedrala velika turistička atrakcija Rijeke koju posjećuje veliki broj turista. Uz prethodnu najavu, moguće je i razgledavanje slika i drugih sakralnih umjetnina. 

7. Riječke plaže – krcate su ljeti. Najpoznatije su plaža Ploče i plaža Kostanj. Zbog izrazite čistoće mora i bogate turističke ponude i popratnih sadržaja i na jednoj i na drugoj plaži viori se plava zastava.

8. Riječki Lukobran
– ili kako ga mnogi zovu “Molo Longo” prekrasna je šetnjica duga 1707 metara. S lukobrana se pruža prekrasan pogled na zalazak sunca, stoga i ne čudi da je u predvečerje krcat turistima koji fotkaju zalazak sunca i uživaju u šetnji i razgledavanju.


Photo: www.visitRijeka.hr


Photo: www.visitRijeka.hr

9. Trg Ivana Koblera - još jedan u nizu trgova i okupljališta koji krase ovaj prekrasni povijesni grad. Trg je smješten u starom dijelu grada. Krasi ga prekrasna crkva, fontana i šoping centar Korzo. Ž

10. Opatija
– biser Jadrana, udaljen od Rijeke svega 10-ak kilometara. Jedni od najljepših parkova na Jadranu, šetalište Lungomare, Djevojka s galebom, ulica slavnih, hoteli i ville samo su neke od atrakcija koje ćete vidjeti u Opatiji. Izvor pojedinih fotografija: www.visitRijeka.hr