Rovinj: Što posjetiti i vidjeti – najveće turističke atrakcije

6.3.2021.

Smješten u samom srcu Europe na zapadnoj obali Istre - Rovinj već godinama slovi kao jedan od najromantičnijih, najslikanijih i najljepših gradića Mediterana. Mediteranska klima, bogata kulturno-povijesna baština, vrhunska turistička i gastro-enološka ponuda, uređenost, čistoća, gostoljubivost i blizina zračnih luka i svih većih gradova u Europi u ovaj grad svake godine privlači sve veći i veći broj ekstremno zadovoljnih turista iz čitavoga svijeta.

Uistinu je teško staviti sve znamenitosti i turističke atrakcije ovoga grada u jedan članak i prezentirati ga onome tko nikada u Rovinju nije bio. Stoga Vas pozivamo da prvom prilikom posjetite biser Mediterana i osjetite na svojoj koži sve čari i ljepote koje Rovinj pruža. U nastavku pogledajte koje su to najveće atrakcije Rovinja i što svaki posjetitelj treba vidjeti kada se jednom odluči za posjet ovom gradu.

1. Crkva svete Eufemije – glavna je turistička atrakcija grada Rovinja. Nema te razglednice i promotivne video prezentacije Rovinja gdje u prvom planu nije Crkva Svete Eufemije smještena na vrhu brežuljka staroga grada. Crkva Svete Eufemije sagrađena je u 10. stoljeću. Porastom broja populacije i sve veće posjećenosti crkva je nadozidana i proširena u 18-tom stoljeću. Krenula je gradnja zvonika koji je visok više od 62 metra. Danas zvonik Sv. Eufemije služi kao vidikovac – turistička atrakcija s koje se pruža najbolji pogled na Rovinj i okolicu. Samo vrijednost crkve leži u sarkofagu svete Eufemije koja je bila kršćanska mučenica za vrijeme vladavine cara Dioklecijana. Brojni hodočasnici svake godine dolaze vidjeti sarkofag Sv. Eufemije koja je ujedno i zaštitnica grada Rovinja.2. Starogradska jezgra – predstavlja zaštićenu povijesnu zonu smještenu na poluotoku koja se sastoji od uskih uličica, trgova, šarenih kamenih kuća i kulturno povijesnih spomenika. Neki od značajnijih spomenika kulture su barokni Balbijev luk, Gradska palača, Ulica Grisia – zaštitni znak staroga grada – slikovito popločena ulica poznata po tradicionaloj izložbi slika  koja vodi do Crkve Svete Eufemije, glavni gradski trg na kojem je smještena Gradska Ura, Kazalište Antonio Gandusio i brojne druge trgove i spomenike kulture. U starogradskoj jezgri nalazi se i najpoznatija Instagram lokacija na kojoj se svatko želi fotografirati. Riječ je o bijeloj stolici i stolu okruženim cvijećem i ljetnim haljnima tik uz more gdje nastaju fotografije s najviše lajkova.  Od nedavno postoji i mobilna aplikacija - Rovinj – Cultural and Historical Itineraries koja Vam pruža obilazak kulturno povijesnih znamenitosti Rovinja kroz 8 ruta. 4 rute odnose se na starogradsku jezgru, zatim 2 rute za obilazak kulturno-povijense baštine šire okolice Rovinja i rute za obilazak otoka  u okolici grada. Osim aplikacije, turistička zajednica grada Rovinja tiskala je i brošure na 4 jezika.  3. Dvigrad – još jedna kulturno-povijesna atrakcija udaljena od Rovinja 15-ak kilometara. Dvigrad simbolizira ruševine srednjovjekovnog grada Moncastella. Specifičan je po tome što  nije srušen zbog vojnog udara već je napušten zbog epidemije kuge i malarije i tako prepušten propadanju u prirodi. Danas besplatno možete obići ovaj povijesni grad, vidjeti dvostruke obrambene zidove, gradska vrata i na samome vrhu - crkvu Sv. Sofije. Budući da je Dvigrad napušten već stoljećima, kruži
urbana legenda da je zloglasni gusar Henry Morgan bježeći od neprijatelja u neposrednoj blizini Dvigrada zakopao svoje blago.4. Park šuma Zlatni rt – predstavlja najveću prirodnu atrakciju Rovinja. Park obiluje rijetkim prirodnim biljem donešenim iz raznih dijelova svijeta (Himalajski cedrovi, crnogorično stablo Pinija...) Park je namijenjen za odmor, rekreaciju i turističke posjete. Ovdje možete trčati, vježbati, voziti bicikli i uživati u slobodnom penjanju. Za vrijeme ljeta park postaje omiljeno odredište kupača budući da se duž cijeloga parka protežu prekrasne uvalice i plaže.5. Rovinjski akvarij – nalazi se u Centru za istraživanja mora Instituta “Ruđer Bošković”. Tradicijom dugom 120 godina ovaj akvarij svake godine privlači zaljubljenike u podvodnu floru i faunu. Rakovi, alge, zubatac, hobotnica, jastozi i vlasulje prestavljaju samo dio stanovnika ovogo čuvenog akvarija. Cijena ulaznice iznosi 15 kn za djecu i 30 kn za odrasle.Svi oni koji traže povoljan smještaj u Rovinju preporučamo katalog privatnoga smještaja - MojSmjestaj.HR. Kontaktirajte vlasnika apartmana direktno i izbjegnite velike agencijske provizije! :)