Split – što posjetiti i vidjeti: Najveće turističke atrakcije i znamenitosti

13.5.2021.

Jedan od najpoznatijih gradova na čitavome Mediteranu koji nosi nadimak „najlipši grad na svitu“  svojom bogatom poviješću, prekrasnim plažama, prirodnim ljepotama i brojnim drugim turističkim atrakcijama svake godine privlači na milijune posjetitelja iz regije i čitavoga svijeta. Nije bez razloga rimski car Dioklecijan izabrao upravo Split kao lokaciju gdje će graditi svoj ljetnikovac.

Idealna klima sa 2700 sunčanih sati te odličan geoprometni položaj čine Split idealnom lokacijom za življenje i posjete 365 dana u godini. Bogata kulturno povijesna baština i spomenici uvrstili su Split na UNESCO-ov popis svjetske baštine. U nastavku pogledajte najveće znamenitosti i turističke atrakcije grada Splita te otkrijte zašto ovaj grad iz godine u godinu ima sve veći broj posjetitelja iz čitavoga svijeta. :)

1. Dioklecijanova palača – simbol grada Splita i najveća kulturna turistička atrakcija u gradu koja je 1979. godine uvrštena na UNESCO-ov popis svjetske baštine. Smatra se jednim od najbolje sačuvanih spomenika rimskoga graditeljstva u čitavom svijetu. Sagradio ju je rimski car Dioklecijan u 4. stoljeću te mu je ista služila kao ljetnikovac sve do smrti. Ulaz u palaču je besplatan. Naplaćuje se samo ulaz u podrume Dioklecijanove palače i posjet srednjovjekovnom vojnom ophodu nad sjevernim zidom  Dioklecijanove palače. Cijene su simbolične i prilagođene svačijem džepu. U sklopu Dioklecijanove palače nalazi se po mnogima i najljepši trg u Hrvatskoj - Splitski Peristil. Na trgu se nalazi katedrala Svetog Duje  i nekadašnji Jupiterovim hram. Trg krase i dvije egipatske sfinge smještene u neposrednoj blizini katedrale. Stare su više od 3000 godina. Ulaz na Peristil se ne naplaćuje. Katedrala svetog Duje nastala je također u vrijeme vladavine cara Dioklecijana. Ulaz u katedralu se naplaćuje 15 kn. Preporučamo Vam posjet zvoniku koji je visok 57 metara i s kojega se pruža fascinantan pogled na Split i okolicu. Od ostalih atrakcija Dioklecijanove palače treba izdvojiti Zlatna Vrata koja simboliziraju sjeverni ulaz u palaču. Čim prođete kroz vrata nalazi se muzej grada Splita i Papalićeva palača – najpoznatija renesansna zgrada u Splitu.

2. Splitska Riva – najpoznatija riva i šetnjica u Hrvata prava je turistička atrakcija na kojoj se uživa u društvenim i kulturnim događanjima grada, ispija kavica, gušta u pogled na luku, brodove, more i palme. Svake godine najveća fešta na rivi je sedmoga svibnja kada se slavi sveti Duje – zaštitnik grada Splita. Tada se održavaju brojni koncerti i manifestacije koje privlače na tisuće ljudi iz čitave Hrvatske i okolice.3. Marijan – zelena oaza i još jedna turistička atrakcija i simbol grada Splita. Ne postoje ljepši pogledi i vidikovci na Split, Trogir, Čiovo i okolne otoke (Hvar, Brač, Šolta i Vis) nego što je to s Marijana. Osim toga na Marijanu se nalaze trim staze, brojna igrališta, vježbališta i šetnice u kojima najviše uživaju rekreativci i gosti željni aktivnoga i zdravoga odmora. Na Marijanu se nalazi i splitski zoološki vrt za sve ljubitelje životinja.4. Splitske Prokurative i Marmontova ulica – smještene u samom centru Splita između Splitske rive i HNK-a još su jedna turistička atrakcija grada Splita i nezaobilazna točka za sve posjetitelje. Splitske Prokurative su trg na kojem se svake godine zadnjih 45 godina održava Splitski ljetni festival. Izgledom podsjećaju na trg svetoga Marka iz Venecije. S druge pak strane Marmontova ulica specifična je po tome što je ime dobila po Napoleonovom generalu Marmontu. Specifičnost leži u tome da je Marmont bio okupator Splita. Za vrijeme ljeta ova ulica puna je turista koji uživaju u kupovini suvenira.5. Splitske plaže – prave su turističke atrakcije ovog povijesnoga grada na kojima se ljeti teško može pronaći slobodno mjesto ako se dođe u poslijepodnevnim satima. Daleko najpoznatija plaža u Splitu je pješčana plaža Bačvice. Simbolizira picigin – igru sa loptom u plićaku koja je uvrštena na UNESCO-ovu nematerijalnu kulturnu baštinu. Svake godine na splitskim bačvicama održava se svjetsko prvenstvo u Piciginu. Smještena je u neposrednoj blizini splitske rive i samoga centra grada. Od ostalih najpoznatijih plaža u Splitu izdvajamo Firule, Žnjan, Kasjuni i Kaštelet.

6. Narodni trg – još jedan prekrasni trg i nezaobilazna destinacija u centru Splita. Trg je okružen renesansnim, gotičkim i venecijanskim građevinama. Najviše se ističu Etnografski muzej Splita i Cambi Palace. Na trgu se nalazi i prekrasni kip Grgura Ninskog – remek-djelo hrvatskoga kipara Ivana Meštrovića.7. Stadion Poljud
– simbol nogometnoga kluba Hajduk, čitavoga grada i Dalmacije. U Splitu i okolici svi „žive“ za Hajduk. Osim Hajduka, stadion Poljud je poznat i po najvećem festivalu glazbe u Dalmaciji - Ultra Europe Festivalu – koji se održava svake godine u mjesecu srpnju. Osim stadiona na Poljudu se nalazi i samostan iz 15. stoljeća te romanička crkva Svetog Trojstva.

8. Poluotok Sustipan – smjestio se zapadno od ulaza u splitsku luku i danas predstavlja uređeni park u kojem turisti obožavaju provoditi vrijeme, šetati se, promatrati brodove i more te razgledavati ostatke benediktinskog samostana sv. Stjepana.

Ukoliko još niste posjetili „najlipši grad na svitu“ učinite to što prije. Ponuda privatnoga smještaja, apartmana, soba , villa, pansiona i hotela je uistinu bogata i prilagođena svačijem džepu.