Trogir – što posjetiti i vidjeti: najveće turističke atrakcije!

19.4.2021.

Trogir ili kako ga mnogi nazivaju „muzej na otvorenom“ ili „kamen ljepote“ s više od 2300 godina dugom tradicijom smjestio se na malenom otočiću u morskom tjesnacu između otoka Čiova s jedne strane i kopna s druge strane. I sa kopnom i sa otokom povezan je mostom.

Bogata kulturno povijesna ostavština nastala je pod utjecajem Mlečana, starih Grka i Rimljana. Kule muzeji, tvrđe, palače, samostani i ostale unikatne povijesne građevine učinile su centar grada Trogira jedinstvenim spomenikom kulture koji je UNESCO 1997. godine uvrstio u listu svjetske baštine. Blizina zračne luke Split (samo 5 kilometara) – blizina autoceste (15 kilometara) te trajektna luka s morske strane osigurali su turistima iz čitavoga svijeta lak i brz dolazak u ovaj turistički biser Srednje Dalmacije. Pridodamo li k tome vrhunsku ponudu hotela i privatnoga smještaja te gostoljubivost domaćina, ovdje ćete se osjećati kao kod vlastite kuće. U nastavku pogledajte popis najvećih turističkih atrakcija Trogira.

1.Tvrđava Kamerlengo – jedna je od najvećih turističkih atrakcija Trogira smještena na jugozapadnom dijelu otočića. Tvrđu je sagradio poznati trogirski graditelj Marin Radoj početkom 15. stoljeća nakon formiranja mletačke vlasti. Tvrđa Kamerlengo ima oblik nepravilnog trapeza. Na uglovima se nalaze 4 kule. Danas tvrđa služi kao turistička atrakcija u kojoj se ljeti održavaju brojni koncerti i manifestacije. Svakako preporučamo posjet najvišoj kuli na tvrđi budući da se s nje pruža prekrasan panoramski pogled na čitav Trogir i okolicu.2.Katedrala Svetog Lovre – jedna je od najljepših katedrala u Hrvatskoj čija je izgradnja trajala gotovo 400 godina. Rezultat tako duge gradnje vidi se u raznolikosti brojnih motiva koju krase ovaj simbol Trogira. Tako je katedrala Svetog Lovre jedinstven spoj romantike, gotike, baroka i renesanse. Katedralu krasi 47 metara visok zvonik iz 14. stoljeća s kojega se pruža prekrasan pogled na povijesnu jezgru grada. Treba istaknuti i Radovanov portal koji zapravo simbolizira glavni ulaz u katedrali, ali i veliki oltar u unutrašnjosti katedrale u obliku baldahina.3.Gradska vrata – dijele se na Sjeverna sagrađena u 17. stoljeću i Južna sagrađena 1953. godine. Južna gradska vrata nekada su se koristila za boravak putnika koji su u grad stizali u vrijeme kada su vrata bila zatvorena. Sjeverna gradska vrata sa svojim kamenim mostom su služila za povezivanje grada s kopnom.  Ukrašena su mletačkim lavom, a na samom vrhu se nalazi zaštitnik grada Trogira – kip svetog Ivana Trogirskog.

4.Palača Ćipiko – smještena je nasuprot trogirske katedrale i predstavlja jedinstvenu cjelinu nekoliko spojenih zgrada izgrađenih u renesansnom, gotičkom i romaničkom stilu. Inače, palača Ćipiko bila je dom jedne od najistaknutijih obitelji na ovom području u 15. stoljeću – obitelji Ćipiko. U samoj palači nalaze se brojna umjetnička djela.

5.Knežev dvor – potječe iz 13. stoljeća dok je u 19. stoljeću doživio restauraciju u renesansnom obliku. U dvoru su smješteni brojni vrijedni grbovi plemića i knezova. Nekada se u dvoru nalazilo kazalište koje je s vremenom uništeno. Danas Knežev dvor služi kao Gradska vijećnica.6.Benediktinski samostan svetog Nikole – još je jedna povijesna građevina grada Trogira utemljena davne 1064. godine. Unutar samostana nalazi se malena crkva svetog Nikole. Kameni reljef boga Kairosa i najstarija slika Bogorodice s djetetom najvrijednija su umjetnička djela koja krase unutrašnjost samostana.Od ostalih turističkih atrakcija Trogira izdvojili bismo Gradski muzej, Toranj sa satom i gradsku ložu, Crkvu svetog Petra, Samostan svetog Dominika, Muzej Sakralne umjetnosti i Trogirsku rivu koja predstavlja prekrasnu šetnjicu na južnoj strani grada koju s jedne strane okružuju ugostiteljski objekti i povijesne građevine, a s druge strane jahte privezane uz obalu.