Windsurfing - Top 10 najatraktivnijih lokacija u Hrvatskoj

17.2.2013.

Windsurfing ili jedrenje na dasci jedan je od najpopularnijih ljetnih sportova na vodi. Njegova povijest datira od početka 20. stoljeća, a 1984. godine uvršten je kao olimpijski sport

Windsurfing ili jedrenje na dasci jedan je od najpopularnijih ljetnih sportova na vodi. Njegova povijest datira od početka 20. stoljeća, a 1984. godine uvršten je kao olimpijski sport. U Hrvatskoj se jedrenje na dasci ili windsurfing prvi puta spominje još davnih 70-ih godina. Od tada pa sve do danas njegova popularnost sve je veća i veća. To i ne čudi budući da su uvjeti za windsurfing u Hrvatskoj više nego idealni. Vjetrovi poput bure, juga i maestrala idealni su za uživanje u windsurfingu bilo da se radi o početnicima ili iskusnim znalcima. U Hrvatskoj također postoje i brojne škole surfanja koje svake godine upisuju sve veći broj zaljubljenika u ovaj moderan i vrlo popularan sport na vodi. Preduvjet svakog početnika je plivanje. Ako i niste neki plivač, ne trebate se brinuti budući da svi dobivaju sigurnosne prsluke koji pružaju dodatan osjećaj sigurnosti! Iako diljem Jadrana postoje brojne lokacije i plaže na kojima se može uživati u windsurfingu te rentati oprema, danas ćemo Vam predstaviti top 10 najatraktivnijih lokacija za sve ovisnike o windsurfingu.


Foto izvor: www.pixabay.com
Autor: ivabalk

1. Pula: Premantura - po mnogim surferima upravo je ovo mjesto najpogodnije za windsurfing. Bura i jugo pušu u proljeće i jesen dok umjereni maestral idealan za početnike i opušteno surfanje puše ljeti. Treba istaknuti da bura u Premanturi ne stvara opasnosti budući da puše prema kopnu u slučaju nezgode.

2. Bol: Otok Brač - najatraktivnije, najpoznatije i najljepše mjesto za windsurfing. Svake godine ovo prekrasno mjesto posjeti sve veći i veći broj surfera. Glavna atrakcija Bola na Braču njegova je mega popularna i jedna od najljepših svjetskih plaža na svijetu - Zlatni rat (Golden Horn). Ujutro puše blagi vjetar Levant koji je idealan za početnike. Poslijepodne Levant zamjeni maestral s jugozapada koji je idealan za srednje iskusne surfere i profesionalce. Ovdje se nalazi i veliki broj škola u kojima svatko može naučiti osnove windsurfinga!

3. Punat i Baška: Otok Krk - Baška je idealna za prave profesionalce budući da snažna bura kada zapuše iz smjera Senja podiže valove i do 1,5 metara. U tim uvjetima najbolje se surfa s kratkim daskama. Za početnike i srednje iskusne surfere Punat je puno bolja lokacija budući da je more mirnije, a bura puše srednjom jačinom.

4. Viganj, poluotok Pelješac - maleno mjesto smješteno na jugozapadnom djelu poluotoka Pelješca koje iza Bola na Braču predstavlja drugo najatraktivnije i najposjećenije mjesto za windsurfing u Hrvatskoj. Idealno je mjesto za sve početnike i srednje iskusne surfere. Jutra karakterizira blagi vjetar Levant koji se u poslijepodnevnim satima okreće na snažniji maestral koji je idealan za srednje iskusne surfere.

5. Opatija, Volosko - Akvatorij Preluka, prirodno zaštićeni zaljev u blizini Voloskog i Opatije idealno je mjesto za sve surfere i ljubitelje windsurfinga zbog pogodnih vjetrova koji pušu na ovom području. Najbolje vrijeme za surfanje je rano ujutro zbog Tramontane koja puše sa sjevera pa stoga i ne čudi činjenica da surferi kreću surfati noću isčekujući zoru i valove. Najbolji uvjeti za surfanje su početkom jeseni.

6. Rabac - Girandella i Ravni, još jedna top destinacija za sve surfere i ljubitelje windsurfinga. Vrlo povoljan vjetar stvara idealne uvjete za uživanje u jedrenju na dasci.

7. Jadrija, Šibenik - ovo kupalište u blizini Šibenika omiljena je turistička destinacija za sve ljubitelje windsurfinga. Vjetrovi koji ovdje pušu više su nego idealni za uživanje u jedrenju na dasci. Tijekom jeseni i proljeća puše jaka bura i osrednji jugo idealan za sve profesionalce - dok tokom ljeta puše umjereniji maestral i  tramontana koji su idealni za srednje iskusne surfere ali i početnike.

8. Ruskamen, Omiš - smješten svega 7 km od Omiša, Ruskamen predstavlja prekrasno turističko mjesto sa prelijepim pješčanim plažama i šetnjicama uz more. Osim po pješčanim plažama poznat je i po povoljnim uvjetima za jedrenje na dasci. Svake godine ovdje dolazi sve veći i veći broj turista zaljubljenih u  windsurfing

.9. Umag: Savudrija, maleno turističko naselje smješteno u sjeverozapadnom dijelu Istre nadomak Umaga. Zbog povoljnih vjetrova idealno je mjesto za sve surfere i  ljubitelje windsurfinga. Treba napomenuti da zbog snažnoga juga koji puše u jesen i proljeće dolazi da pojave velikih valova te da neiskusni surferi budu na oprezu. 

10. Žnjan u Splitu - idealna lokacija za sve početnike koji žele naučiti surfati na dasci. Ljeti puše umjereni maestral dok u jesen i proljeće puše snažniji jugo idealan za profesionalce i srednje iskusne surfere. Ako ne znate surfati, a imate snažnu želju naučiti - postoje i vrhunske škole za sve početnike. Svi su dobrodošli!