Zima u Hrvatskoj

10.1.2013.

Ako volite snijeg, zimu, skijanje, sanjkanje, snowboarding i druge zimske radosti i aktivnosti Hrvatska je idealna lokacija za Vaš godišnji odmor iz snova.

Ako volite snijeg, zimu, skijanje, sanjkanje, snowboarding i druge zimske radosti i aktivnosti Hrvatska je idealna lokacija za Vaš godišnji odmor iz snova. Danas ćemo Vam predstaviti top 5 turističkih destinacija u Hrvatskoj koje nude vrhunsku zimsku turističku ponudu krenuvši od samoga smještaja pa sve do kvalitetnih skijališta, restorana i bogate gastronomske i enološke ponude.  Sve ovo nudi sve po vrlo pristupačnim cijenama i stoga ne vidimo razloga zašto plačati puno skuplje aranžmane u Austriji, Italiji i nekim drugim zimskim centrima kada ovdje imate apsolutno sve! U sve ove destinacije stiže se brzo i lako budući da su sa svim većim gradovima povezanim modernom cestovnom mrežom, autobusom i vlakom.


Foto izvor: www.pixabay.com
Autor: Larisa-K


1. Park prirode, planina Medvednica - Skijalište Sljeme, Zagreb

Udaljeno svega 20-ak minuta od samoga centra Zagreba skijalište Sljeme idealno je mjesto za sve ljubitelje aktivnoga zimskoga odmora, netaknute prirode ali i opuštanje i poslovne sastanke. Brojne skijaške staze duge svu gotovo 4 tisuće metara. Četri staze opremljene su i sustavom za umjetno zasnježivanje tako da Vas ne treba paziti na vremensku prognozu i gledati da li će padata snijeg. Tri skijaške žičare osiguravaju protok od oko 3400 skijaša na sat. Skijati se može i noću budući da su sva skijališta osvjetljena. Upravo na ovim skijalištima svoje prve korake napravili su i najtrofejniji hrvatski skijaši – Ivica i Janica Kostelić. Osim u skijanju uživati se može i u sanjkanju, vožnji snowboardom i šetnji po označenim stazama. Ponuda smještaja je vrhunska te možete odsjesti u hotelu Tomislavov dom koji osim 42 sobe nudi i saunu, msaže, saunu, jacuzzi ali i kongresnu dvoranu za brojne poslovne sastanke i skupove. Osim hotela tu se nalazi i apartmanska kuća Snježna kraljica čiji je kapacitet 60 osoba. Budući da je Sljeme od centra grada udaljeno svega 20-ak minuta vožnje, a autobusi voze svakodnevno – u slučaju da je smještaj popunjen na samom vrhu Sljemena odlična opcija je i iznajmiti nekakav privatni apartman ili sobu u centru grada te svakodnevno javnim prijevozom odlaziti na Sljeme. Zagreb također za sve one koji traže ekskluzivan smještaj nudi bogatu ponudu najboljih svijetskih hotela poput Sheratona, Hiltona i brojnih drugih. Kada se nakon skijanja i drugih sportsko-rekreacijskih aktivnosti umorite i ogladnite pravo osvježenje možete pronaći u nekom od restorana koji nude bogate tradicionalne gastronomske delicije ovoga podneblja poput graha s kobasicom, sljemenska gibanica, restani krumpir, purica s mlincima i zagorski štrukli. Višak vremena osim u sportskim aktivnostima možete provesti u razgledavanju samoga grada i njegovih atrakcija koji je pozebno lijep u ovo božićno i novogodišnje doba kada je sve okičeno i ukrašeno.

2. Bjelolasica - Hrvatski olimpijski centar

Ovaj najpoznatiji i najveći skijaški centar u Hrvatskoj smjesti se u Gorskom kotaru svega 27 kilometara od grada Ogulina. Idealno je mjesto za sve skijaše i ljubitelje zimskih sportova budući da se brojne skijaške staze protežu na 10 kilometara, a tri žičare i tri skijaške vučnice osiguravaju dnevni kapacitet od 2500 skijaša. Osim u skijanju možete uživati i u snowboardu, sanjkanju, alpinizmu i drugim sportsko-rekreacijskim sadržajima. Ako ste po prvi puta na skijama – postoji i škola skijanja i snowboarda za sve one koji žele naučiti skijati i voziti snowboard. Brojni apartmani i hoteli osiguravaju kvalitetan smještaj po vrlo pristupačnim cijenama. U brojnim restoranima možete uživati u tradicionalnim gastronomskim delicijama poput Ličkog odrezka, bifteka, janjetini ali i domaćoj rakiji i kuhanom vinu.

3. Platak - jedino skijalište s pogledom na more!

Maleno skijalište iz snova smješteno odmah do nacionalnog parka Risnjak i svega 30km od grada Rijeke. Jedino je skijalište s kojega puca prekrasan pogled na more. Staze za skijanje duge su 10km a postoji i sustav umjetnog zasnježivanja. Staze su osvjetljene tako da se može uživati i u noćnom skijanju. Osim u skijanju ovdje se može uživati i u sanjkanju, voziti motornim sanjkama, ali i okušati u snowboardingu. Ako ste po prvi puta na skijama, možete unajmiti i osobnog učitelja ili pak upisati školu skijanja. Također ako ne posjedujete vlastitu skijašku opremu postoji mogućnost najma. Platak pruža i odličnu ponudu privatnoga smještaja u obliku dva planinarska doma i to "Platak" koji je veći i "Sušak" koji je manji. Uživati se može u tradicionalnim gastronomskim delicijama, kuhanom vinu i rakiji. U Platak se stiže vrlo brzo i jednostavno. Na autocesti Zagreb-Rijeka treba se isključiti na čvoru kraj auto-motodroma "Grobnik" te se uz još 15-ak minuta vožnje uputiti prema brdima.

4. Krasno - prekrasno skijalište i park prirode

Na Sjevernoj strani Velebita smjestilo se najveće planinsko naselje u Hrvatskoj - Krasno. Od Senja s morske strane udaljeno je 30-ak kilometara a od Otočca s kopnene strane 20-ak kilometara. U krasnom se nalaze prekrasne male skijaške staze duge 1,6km. Staze su vrlo blage i podne za sve početnike ali i obitelji s malom djecom. Skijalište je opremljeno vučnicom i brojnim ugostiteljskim objektima. Smještajni kapacitet je 250 kreveta. Također možete unajmiti skijašku opremu ali i osobnog trenera za poduku. Osim u skijanju uživati se može i u sanjkanju i planinarenju. Također Vam preporučamo i posjet najmlađem hrvatskom nacionalnom parku - Sjeverni Velebit koji je od Krasnog udaljen svega nekoliko kilometara. Ako želite provesti vikend na skijama - onda je Krasno idealno mjesto za Vas! Cijene su vrlo prostupačne a domaćini gostoljubivi. Do Krasnog se stiže vrlo brzo i lako - od Zagreba je potrebno svega 2,5 sati budući da je povezano odličnom prometnom mrežom.Također treba napomenuti da ne postoji sustav umjetnoga zasnježivanja tako da ste ovisni o prirodnom snijegu. Dobra vijest je da ga svake godine ima u izobilju.

5. Plitvička Jezera - Skijalište Mukinje

Skijalište Mukinje smjestilo se u sklopu Plitvičkih Jezera. Sastoji se od 3 skijaške staze ukupne dužine 1km. Idealno je mjesto za sve početnike, amatere i obiteljske odmore. Postoji i sustav umjetnoga zasnježivanja te mogućnost najma ski opreme. Također postoji i sustav rasvjete tako da možete uživati i u noćnom skijanju. Osim i skijanju uživati se može i u sanjkanju te šetnji po nacionalnom parku Plitvička Jezera za koji će mnogi reči kako su zimi još ljepši nego ljeti. Za sve goste osigran je i besplatan parking. Ponuda privatnoga smještaja usitinu je bogata, pa tako možete uživati u brojnim hotelima, vilama, pansionima, apartmanima i kućama za odmor. Brojni restorani nude tradicionalne gastronomske delicije ovoga kraja krenuvši od domaće divljači spravljene na 100 načina pa sve do jela s roštila, šumskih i morskih plodova. Da bi se dobro zagrijali u ove hladne dane brine se domaća rakija i kuhano vino. Osim navedenih skijališta postoje i mnoga druga diljem Like i Gorskoga Kotara kao što su  Petehovac i Baške Oštarije. Također preporučam i posjet Fužinama, Otočcu, Delnicama, Gospiću i Ogulinu koji su idealna mjesta za sve ljubitelje netaknute prirode, snijega i sniježnih radosti ali i vrhunske hrane. Ponuda privatnoga smještaja u svim ovim turističkim gradićima i naseljima je na vrhunskoj razini i za svačiji džep. Brojni hoteli, planinski domovi, apartmani, vile, pansioni i kuće za odmor osigurati će svima odmor iz snova. Dobrodošli u Hrvatsku - raj za sve ljubitelje skijanja i zimskih radosti!